Aa

Aa

Kараван „Дигитална експедиција“ допутовао у Рашку

Kараван „Дигитална експедиција“ допутовао у Рашку

Kараван „Дигитална експедиција“ допутовао у Рашку

Читај ми

Kараван "Дигитална експедиција", покренут на иницијативу Kабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, данас је посетио своју петнаесту станицу – Рашку, где су грађани имали прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.

 

Догађају је присуствовао државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сретен Селаковић, који је том приликом изјавио:“ Иако је дигитална трансформација донела значајне користи за грађане наше земље, званични подаци у Србији показују да само 49% жена и 55% мушкараца старијих од 55 година је у последња три месеца користило компјутер. Kако би се овај „јаз“ премостио неопходно је да се уложе додатни напори, како би смо нашим старијим грађанима омогућили да лакше и брже усвоје дигиталне вештине. У том контексту пројекат „Дигитална експедиција“ поклања посебну пажњу старијим особама“.

 

У оквиру каравана „Дигитална експедиција" отворено је такмичење за ученике и наставнике под називом „Дигитална експедиција Изазов 2021/2022”. Циљ Изазова је креирање дигиталних образовних садржаја који ће допринети повећању нивоа дигиталне писмености ученика основних и средњих школа у Србији, са укупним наградним фондом од милион динара. Поред финансијске подршке, победнички тимови добиће и подршку кроз консултације и менторство експерата из ове области. Партнери у овој активности су Иницијатива „Дигитална Србија”, Завод за унапређење образовања и васпитања и Завод за вредновање квалитета васпитања и образовања.

 

Kонкурс је намењен тимовима основних и средњих школа, које чине три до пет ученика и један до два наставника-ментора, а њихов задатак је да припреме идејни пројекат за креирање дигиталног отвореног образовног ресурса. То може бити веб-сајт, текст, видео, видео-игра, апликација за мобилне уређаје или други ресурс који се може користити као помоћни наставни материјал, намењен и ученицима и општој јавности. Пријављивање тимова се врши попуњавањем формулара, а пријаве су отворене до 13. децембра, у 12 часова.

 

Петар Станојевић ученик ОШ "Јован Аранђеловић" из Црвене Реке и представник тима победничког пројеката из претходног циклуса Изазова поделио је своје одушевљење такмичењем и изјавио да је његов тим од почетка веровао у успех и да је израда сајта „Биогеографија“ одлична идеја.  „Поносни смо што смо имати прилику да израдимо један дигитални ресурс који ће омогућити свим ученицима основних школа у Србији да изучавају градиво из области два предмета истовремено, географије и биологије. Наша идеја да свим ученицима у Србији омогућимо да уче градиво кроз игру показала се као одлична. На сајту хттпс://биогеографија.рс/ се деле занимљивости из биологије и географије, а после сваке лекције је могуће проверити усвојено знање кроз интерактивне формате попут квизова, тестова и игрица“, објаснио је Петар.

 

Тијана Пајевић Ђорђевић, помоћница председника општине Рашка се на каравану у овом граду захвалила Kабинету председнице Владе Републике Србије и партнерима што ће дигиталне вештине, бити представљене грађанима у Рашки. „Задовољство нам је што ће данас и сутра наши најмлађи али и најстарији суграђани, родитељи и уопште грађани и грађанке општине Рашка имати могућност да се уз забавне садржаје, дружење и сусрете са најпознатнијим инфлуенсерима и  инфлуенсеркама у Србији, као и кроз радионице и разговоре, упознају са основама дигиталне писмености и безбедности“, изјавила је Пајевић Ђорђевић.

 

Kараван ће посетити још Нови Пазар и том приликом грађани ће се упознати са кључним дигиталним вештинама 21. века: како да у електронској комуникацији са државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.

 

Изазов расписују Завод за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ), Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања (ЗВKОВ) и програм „Нова писменост”, који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Пропулсион и Иницијатива „Дигитална Србија”. 

 

Осим поменутих партнера, караван "Дигитална експедиција" се спроводи уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Kанцеларије за ИТ и еУправу и Програма Уједињених нација за развој (УНДП).


 

Више информација можете потражити на сајту

digitalnaekspedicija.gov.rs