Aa

Aa

Интерес државе укрупњавање синдиката

Интерес државе укрупњавање синдиката

Читај ми

БЕОГРАД - У Србији постоји 24.000 синдикалних организација, свакако нису сви репрезентативни, нити функционални и у највећем интересу државе је да се синдикална сцена у Србији укрупни, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"То нису све синдикати, него синдикалне организације које имају једног председника, печат, потпис и жиро рачун. Наравно нису сви репрезентативни, нити је толика већина синдиката функционална. Они суштински не постоје", рекао је Вулин на Првом конгресу Конфедерације слободних синдиката.

Истиче да треба да буде мање синдиката, али синдиката који заиста заступају раднике и који заиста највећи број запослених могу да прикажу као своје чланове и изразио наду да ће синдикална сцена у будућности ићи управо у том правцу, ка укрупњавању и у правцу да постоје синдикалне централе које заиста заступају највећи број запослених.

"Колико буде добро у држави, толико ће бити добро синдикату. Колико синдикат буде допринео бољитку државе, толико ће бити добро члановима синдиката. Ми са Конфедерацијом сарађујемо, учествујемо у неким законским предлозима, високо ценим и стручност тих људи и њихов однос према држави, према свему што ради влада Србије", рекао је министар.

Додао је да је Конфедерација веома значајан синдикат, који заступа у највећем делу раднике запослене у јавним предузећима, у јавном сектору, као и да је његово данашње присуство првом конгресу Конфедерације начин да држава искаже поштовање према свим људима који су чланови тог синдиката и да им се каже да држава синдикат не доживљава као противника.

"Ми смо савезници, налазимо се на истој страни. Некада се разумемо више, некада мање, али смо увек на истој страни", закључио је министар.

Председник Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић рекао је да се на Првом конгресу Конфедерације слободних синдиката бирају нови органи синдиката, Статут и Надзорни одбор, те да је тема конгреса положај запослених у Србији, а да је присутни министар Вулин на самом конгресу водио квалитетан социјални дијалог око свих проблема који их тиште и да су добијали праве одговоре од стране државе.