Aa

Aa

Грађани Србије имају претежно позитиван став према мигрантима

Грађани Србије имају претежно позитиван став према мигрантима

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, учествовао је данас на Округлом столу посвећеном резултатима другог истраживања ставова грађана према мигрантима и мигрантској кризи.


,,Поносан сам како су све надлежне институције, Влада Србије и њени грађани реаговали у мигрантској кризи и стога тврдим да је наша земља најхуманија држава на целој рути, од Сирије до Немачке“, рекао је Иванишевић и додао да је мигрантска криза потврдила одличну сарадњу владиног и невладиног сектора у давању правовременог одговора на постојеће изазове. За одређене негативне ставове према мигрантима, који су забележени у истраживању, државни секретар каже да они не осликавају српско друштво.
Помоћник комесара за избеглице и миграције, Иван Гергинов, је нагласио да су ксенофобични и негативни ставови према мигрантима изоловани случајеви и да смо ми као народ, како је навео, осетљиви на њихову патњу јер имамо искуства у принудним миграцијама.
Новинарка РТС-а, Јована Ђуровић, је истакла да када су медији у питању, треба опрезно извештавати о мигрантској кризи.
У првом кругу истраживања, спроведеног током маја и јуна 2016. године у оквиру пројекта ,,Подршка локалним заједницама у одговору на избегличку кризу“, који реализује Фондација „Ана и Владе Дивац“ уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID), 45 одсто грађана имало је позитиван став према мигрантима, док се у другом кругу тај проценат увећао на 47 одсто.