Aa

Aa

Дружење генерација у Дому Бежанијска коса

Дружење генерација у Дому Бежанијска коса

Читај ми

БЕОГРАД - Кориснике Геронтолошког центра Бежанијска коса данас су посетила деца без родитељског старања из Центра за заштиту одојчади, деце и омладине из Звечанске, а њиховом дружењу присуствовао је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин каже да су нам наше бабе и деде оставиле добру Србију, жртвујући се за нас више него једном и да на томе треба да им буду захвални.

"Србија мора да буде земља међугенерацијске солидарности у којој најстарији воде рачуна о најмлађим, а у којој најмлађи поштују и воле своје старије", рекао је Вулин, поручујући и да Србија не сме да буде земља у којој политичари свађају бабе и деде са уницима, вец земља у којој они сви милсе исто о здравој и честитој Србији.

Он каже да и деца без родитељског старања морају да осете топлину и пажњу, заштиту и љубав, и да је зато важно што та деца данас на празник нису била сама.

Вулин је поносно истакао резултате истарживање Хеалтх Аге Интерантионала, водеће глобалне организације за истарживање права старих, која прати Србију од 2013. године, према којима је Србија ове године рангирана на 66. од 96. места, односно да је свој положај побољшала за 12 места.

"На 49. месту смо по финансијској сигурности - 81 проценат наших најстаријих прима сигурне и редовне пензије, што не може да се каже за више од половине светских земаља", истакао је Вулин и напоменуо да смо најслабије пласирани када је реч о запошљавању особа старијих од 55 година.

Стари и деца су организовали заједнички ручак, ломили су заједно ускршња јаја, а директорка ГЦ Бежанијска коса се нада да ће ово постати у наредном периоду пракса да се једном месечно деци без родитељског старања поклони топина дома.

Зоран Милочић, директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине захвалио је свима у име деце која немају или не могу да оставаре контакт са својим породицама на овако лепом гесту и пажњи старих лица.