Aa

Aa

Друга седница Савета Владе Републике Србије за унапређивање положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома

Друга седница Савета Владе Републике Србије за унапређивање положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома

Читај ми

БЕОГРАД - Србија је далеко одмакла у спровођењу Декаде Рома у односу на друге европске земље изјавио је данас председник владиног Савета за унапређење положаја Рома и Декаде укључивања Рома и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић и додао да је важно да се та водећа улога очува решавањем преосталих отворених питања.

Иванишевић је новинарима, након седнице Савета рекао да се једно од најважнијих питања односи на легализацију ромских насеља, као и да је договорен састанак са представницима Министарства грађевине како би се нашло одговарајуће решење.
"То питање јесте значајно, али све мора да буде у складу са Законима и прописима о легализацији", рекао је Иванишевић.

Он је навео да ће ове године бити донета нова Стратегија за инклузију Рома, на којој ради неколико министарстава, што је обавеза Србије која произилази из Поглавља 23 у процесу придруживања ЕУ.
"Наша је обавеза да бринемо о свим грађанима, а посебно о рањивим категоријама што Роми свакако јесу", додао је Иванишевић и навео да ће Стратегија бити усаглашена са Стратегијом Европа 2020.

Како је објаснио Декада Рома ће се у наредном периоду реализовати кроз Пакт о стабилности југоисточне Европе са седиштем у Сарајеву односно Савет за регионалну сарадњу који је наследио ову организацију.
"У наредних неколико дана имаћу састанак са Гораном Свилановићем који руководи том организацијом како бисмо утврдили јасне акционе планове", казао је Иванисевић.