Aa

Aa

Ђорђевић на отварању Летње школе особа са инвалидитетом у Врднику

Ђорђевић на отварању Летње школе особа са инвалидитетом у Врднику

Ђорђевић на отварању Летње школе особа са инвалидитетом у Врднику

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић свечано су отворили Летњу школу особа инвалидитетом у Врднику, организоване у оквиру Академије за младе лидере са инвалидитетом, коју је ове године покренула Национална организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС), уз финансијску подршку Министарства, а коју похађају 14 младих полазника различитих категорија инвалидности из целе Србије.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је циљ ове активности регрутовање, мотивисање и јачање капацитета младих особа са различитим врстама инвалидности из целе Србије ради њиховог укључивања у инвалидски покрет Србије, као и континуирано и дугорочно учење уз праксу. 

 

„Приоритет Владе Србије јесте да свим младим особама обезбеди боље услове за живот и рад, без обзира да ли су они особе са или без инвалидитета, јер сви треба да имају једнаке шансе за лепшу и бољу будућност. Потребно је да у потпуности искоренимо стереотипе који нажалост постоје када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом. Ова академија је заиста добра прилика да млади људи науче шта значи заиста бити лидер, а верујем да ће неки од њих сигурно то и постати“, рекао је Ђорђевић и додао да се нада да ће овакве активности, на предлог Министарства, одржавати сваке године. 

 

Министар је истакао да су услови особа са инвалидитетом последњих година знатно побољшани, као и да је њихово запошљавање у много већој мери него раније.

 

„Залагаћемо се за веће запошљавање особа са инвалидитетом и у наредном периоду. Они су доказали да често много боље и одговорније раде свој посао од особа без инвалидитета. У плану је да се ради и нов Закон о социјалној заштити којим ће се и особама са инвалидитетом обезбедити још бољи услови“, истакао је Ђорђевић.

 

На основу одређених критеријума, НООИС је почетком ове године након јавног конкурса извршио селекцију и изабрао 14 младих полазника различитих категорија инвалидности (физичког и  сензорног инвалидитета – особа са неуромишићним обољењима, дечијом и церебралном парализом, параплегијом, слепих и глувих особа, као и једног полазника са лакшим обликом интелектуалног инвалидитетеа) из целе Србије: седам учесника из Београда, три учесника из Војводине, двоје из Ужица, једна полазница из Чачка и једна из Лесковца. 

 

Подизање знања изабраних полазника о темама које се тичу управљања и политика из области инвалидности, људских права, антидискриминације, јавног заступања, комуникације и односа са јавношћу  и слично, као и развој њихових вештина уз обезбеђену менторску подршку, врши се преко оn line учионице, директним суретима једном месечно и путем Zoom апликације, укључујући и поменуту тродневну Летњу школу у Врднику организовану у периоду од 25. до 28. августа 2020. године.