Ђорђевић: Будућност Србије у Европској унији јесте реалност у коју верујемо

Ђорђевић: Будућност Србије у Европској унији јесте реалност у коју верујемо

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је прву Регионалну конференцију Западног Балкана “Иницијатива за социјалну димензију ЕУ интеграција” истакавши да је Западни Балкан снажно усмерен ка европском путу и жели да у што скоријем року постане део велике европске породице равноправних народа.

 

На Регионалној конференцији свечано је потписана Заједничка Декларација о унапређењу социјалне политике на Западном Балкану.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је сарадња земаља Западног Балкана веома важна и значајна ради одржавања стабилности и мира у региону.

 

„Све земље Западног Балкана суочавају се са сличним проблемима и зато заједно морамо урадити више за наше грађане. Процес прикључивања Републике Србије Европској унији је стратешки циљ наше земље и један од најважнијих стубова спољне политике. Будућност Србије у Европској унији јесте реалност у коју верујемо, и у складу са њом, интензивно радимо на реформама система социјалне заштите“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар Ђорђевић захвалио се немачкој хуманитарној организацији АСБ и господину Флекенштајну, Министарству за европске интеграције и Европској унији на подршци.

 

Овом приликом министар Ђорђевић одржао је говор који преносимо у целости:

„Имам изузетну част да, након годину дана припрема, данас могу да вас поздравим у овако великом броју. Ваш одазив, а готово смо три пута премашили планирани број учесника, говори о томе да је Западни Балкан снажно усмерен ка европском путу и да жели да у што скоријем року постане део велике европске породице равноправних народа.

 

Речима великог Есхила, балканског и европског драматичара и једног од најславнијих песника антике, да није мудар онај који много зна, већ онај чија су знања корисна, са великим задовољством отварам регионалну конференцију, у нади да ћемо данас разговарати о практичној страни наше сарадње, јер будућност наших грађана зависи од нас, и они са правом од нас очекују да учинимо онолико много колико заиста можемо.

 

Данас ћемо имати прилику да разговарамо о иницијативи, која је потекла управо одавде, пар спратова изнад, када смо господин Флекенштајн и ја са колегама коментарисали значај регионалне сарадње, тражећи модалитете да исте унапредимо и да успоставимо јединствен регионални дух у области рада, запошљавања и социјалних питања, који ће послати јасну поруку да се сви на простору Западног Балкана суочавамо са сличним проблемима и да зато заједно морамо урадити више за наше грађане.

 

Као што знате, процес прикључивања Републике Србије Европској унији је стратешки циљ наше земље и један од најважнијих стубова спољне политике. Будућност Србије у Европској унији јесте реалност у коју верујемо, и у складу са њом, интензивно радимо на реформама система социјалне заштите.

 

Овом приликом, посебно бих желео да се захвалим немачкој хуманитарној организацији АСБ и господину Флекенштајну, који је, свестан важности јачања система социјалне заштите у оквиру процеса проширења Европске уније на Западни Балкан, подржао нашу иницијативу да се у Београду састанемо и о томе разговарамо на свим нивоима, али понајвише јер је имао слуха да гласове региона, које ћемо данас овде покушати да и формално усагласимо, пренесе својим колегама у Бриселу и омогући конкретизацију наших замисли.

 

Дозволите ми да овај свој кратки уводни говор окончам речима чувеног немачког и европског филозофа, Хегела, којима нас подсећа да је све у зависности од времена, места и услова, као и да је идеја суштина свега што постоји. Уверен сам да су нам сва ова четири елемента наклоњена у овом часу, и са великим оптимизмом отварам рад данашње конференције“.


 

  Регионална иницијатива министара Западног Балкана

                  Декларација о унапређењу социјалне политике на Западном Балкану

У циљу даљег јачања процеса европских интеграција и одржавања веродостојне перспективе проширења за Западни Балкан, а такође кроз осмишљавање боље социјалне и политике запошљавања на Западном Балкану;

У циљу развоја делотворних и ефикасних држава благостања и промоције инклузивног раста на Западном Балкану, кроз стварање једнаких могућности и приступа тржишту рада, поштених услова рада и социјалне заштите и инклузије за све;

Наглашавајући да народи и економије у региону имају заједничко наслеђе и историју и будућност дефинисану заједничким могућностима и изазовима;

Ми, министри задужени за социјалну политику, изражавамо своју пуну посвећеност јачању социјалне димензије у оквиру процеса проширења за Западни Балкан. Заједно са нашим партнерима из ЕУ, настојаћемо да остваримо већу подршку политикама запошљавања и социјалним политикама на путу европских интеграција Западног Балкана.

Обавезујемо се да удружимо напоре у борби против социјалне искључености и дискриминације, у промовисању социјалне правде и заштите, повећању једнакости између мушкараца и жена и подстицању солидарности између генерација и заштите права детета.

Верујемо да процес европских интеграција представља јединствену могућност за свеобухватно унапређење социјалне политике на Западном Балкану. У том смислу, удружујемо своје напоре како бисмо максимализовали ефекте процеса преговора о чланству у ЕУ, пратећих преговарачких поглавља и правних тековина ЕУ.

Сматрамо да би развој Програма економских реформи за сваку од наших економија требао бити кључни инструмент за побољшање економског управљања и модернизацију наших економија, али и за осигурање социјалне димензије процеса европских интеграција. Ми ћемо заједнички деловати како би се у нашим програмима економских реформи приоритетизовале мере за решавање друштвених изазова и структурне незапослености.

Верујемо да нови Европски стуб социјалних права одражава принципе и права која су од суштинског значаја за правична тржишта рада и системе социјалне заштите који добро функционишу. Водићемо се Европским стубом  социјалих права у циљу даљег промовисања реформи у социјалним секторима, у циљу усклађивања наших тржишта рада и система социјалне заштите са ЕУ.

Заједно са нашим партнерима из ЕУ, заједнички ћемо деловати како би предприступна средства ЕУ била још боље прилагођена специфичним потребама сваке од наших економија и друштава и како би  се поједине кључне реформе ојачале ради убрзавања трансформација ка праведнијим и инклузивним друштвима .

Свесни смо да ће чланство у ЕУ значајно повећати финансијска средства од ЕУ за социјалну политику путем Европског социјалног фонда (ЕСФ) и других инструмената. Ми ћемо убрзати напоре у прилагођавању наших законодавстава и структура како бисмо могли успешно управљати, контролисати и ревидирати мере ЕСФ. Административни капацитети свих укључених органа, углавном државних органа, али и општина и социјалних партнера, ће бити ојачани.    

Желимо да заједнички делујемо на побољшању управљања у социјалним секторима и јачању институционалних капацитета као предуслова за ефикасне и делотворне социјалне политике. Поред тога, континуирано ћемо радити на унапређењу система праћења и процене који би пружили довољно доказа за унапређене политике социјалне заштите.

Удвостручићемо своје напоре у погледу виталних реформи у областима социјалне заштите, а тако што ће се укључити све заинтересоване стране из читавог политичког спектра и из цивилног друштва. Ми ћемо подстицати одговарајуће укључивање свих нивоа власти, укључујући локалне самоуправе, које су најближе грађанима, али и социјалних партнера и цивилног друштва.

Позивамо ЕУ да настави да повећава сарадњу са нашим регионом у области социјалне политике кроз, између осталог, повећано учешће Западног Балкана на састанцима Савета и радним телима Европске комисије, како је назначено у најновијој Комуникацији о проширењу Европске уније. Тако ћемо бити укључени у обликовање европске и наших будућих политика.

Са наше стране, редовно ћемо организовати годишње министарске састанке између ЕУ и Западног Балкана о социјалним питањима и питањима запошљавања и активно ћемо учествовати у размени мишљења, а такође ћемо промовисати и подстицати размене између администрација, стручњака и цивилног друштва у региону.

Ми, министри задужени за социјалну политику на Западном Балкану, данас смо се сложили да заједнички делујемо како бисмо обезбедили постепено приближавање квалитета свакодневног живота грађана Западног Балкана квалитету живота грађана у Европској унији, равномерни раст у региону и да нико не буде запостављен.