Aa

Aa

Апликација Централног регистра омогућила ефикаснијe сузбијањe рада на црно

Апликација Централног регистра омогућила ефикаснијe сузбијањe рада на црно

Читај ми

Централни регистар обавезног социјалног осигурања и Инспекторат за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уредили су међусобну сарадњу у вези са испоруком, коришћењем и заштитом података регистрованих и евидентираних у Јединственој бази Централног регистра.


Помоћу квалификованог електронског сертификата и читача, сваком инспектору рада је омогућено да приступи посебној апликацији коју је припремио Централни регистар. Приступом се добијају сви неопходни подаци о лицима за која је послодавац извршио пријаву на обавезно социјално осигурање. Знајући унапред ко је од особа затечених на раду пријављен на обавезно социјално осигурање, инспектор рада у моменту надзора ефикасније идентификује лице на раду „на црно“ и може одмах да предузима мере, односно да у случају рада „на црно“ налаже послодавцу закључење уговора о раду са затеченим лицима и да против послодавца подносе захтеве за покретање прекршајног поступка.
Обуку за коришћење апликације Централни регистар је организовао за све инспекторе рада 28. и 29. јануара 2015. године, у Београду.