Oбележавање 78. годишњице од битке на Кадињачи

Oбележавање 78. годишњице од битке на Кадињачи

Oбележавање 78. годишњице од битке на Кадињачи

Читај ми

Државни секретар Министарствa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводиће државну церемонију поводом обележавања 78. годишњице од битке на Кадињачи која ће бити одржана 29. новембра 2019. године са почетком у 11 часова у оквиру Спомен-комплекса „Кадињача“ код Ужица. 

 

Код спомен-костурнице херојима Кадињаче биће положени венци и одате државне и војне почасти. Поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, венце ће такође положити представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Града Ужица, представници СУБНОР-а Србије те представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађана.

 

Након церемоније полагања венаца, одавања почасти и обраћања представника министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, градоначелника Града Ужица и представника Републичког одбора СУБНОР-а Србије планирано је извођење уметничког програма под називом „Рођена земљо, јеси ли знала?“, текст приредио Милован Витезовић, на стихове Славка Вукосављевића, Милована Витезовића и Љубивоја Ршумовића. У програму учествују глумци: Вјера Мујовић, Лепомир Ивковић, Дивна Марић, Слободан Љубичић и Бранислав Љубичић у пратњи Хора „Браћа Барух“ из Београда.

 

Oрганизатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Ужицом и Народним музејом у Ужицу. 

 

 

Спомен-комплекс „Кадињача” код Ужица обновљен је током 2011. године средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

Меморијални комплекс на Кадињачи код Ужица сведочи о херојским новембарским данима 1941. године када су припадници Радничког батаљона којим је командовао Андрија Ђуровић, као и борци 1. батаљона Посавског одреда и Орашке чете 2. Шумадијског одреда пружили жесток отпор далеко надмоћнијем непријатељу који је у том периоду спроводио офанзиву на ослобођену територију у историји познату као Ужичка Република. 

Борци Радничког батаљона храбро су страдали у борбама на Кадињачи 29. новембра 1941. године. 

Непријатељске снаге су пробиле последњу одбрану слободног Ужица, али хероизам тих јунака остао је упамћен у временима која су уследила.

Сам комплекс представља сложену архитектонско-музеолошку целину који чини низ сегмената грађених у периоду између 1952. и 1979. године. У првој фази, године 1952. на Кадињачи је подигнут споменик пирамидалног облика под којим се налази костурница у којој почивају посмртни остаци припадника Радничког батаљона страдалих током битке.

Знатно проширење и обогађење комплекс је доживео 1979. године када је, по пројекту чији су аутори вајар Миодраг Живковић и архитекта Александар Ђокић, окончано његово уређење чиме је он добио данашњи изглед. 

 

На самој Спомен-костурници исписан  је део поеме „Кадињача” песника Славка Вукосављевића:
 

 

„Рођена земљо јеси ли знала?

Ту је погино батаљон цео...

Црвена крв је процветала

кроз снежни покров хладан и бео.

 

Ноћу је и то завејо ветар.

Ипак на југу... војска корача...

Пао је четрнаести километар,

ал` никад неће

Кадињача.”