Aa

Aa

Откривене Спомен-плоче Новим косовским јунацима у Храму Светог Василија Острошког у Нишу

Откривене Спомен-плоче Новим косовским јунацима у Храму Светог Василија Острошког у Нишу

Откривене Спомен-плоче Новим косовским јунацима у Храму Светог Василија Острошког у Нишу

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је откривању и освећењу Спомен-плоча Новим косовским јунацима поводом 25. годишњице НАТО агресије на нашу државу у Храму Светог Василија Острошког у Нишу.


Министар Селаковић рекао је да је данашњи дан сећања на почетак НАТО агресије на нашу земљу 1999. године и дан победе над заборавом. 
,,Данас смо овде да обележимо победу над највећим српским непријатељем кроз историју, а то је заборав. После 25 година, у току којих је Србија доживела и одбрану отаџбине и масовни егзодус свог становништва са KиМ по доласку међународних мировних снага, доживела и преживела и мартовски погром, и одлазак Црне Горе из заједничке државе и једнострано проглашење тзв. независности Kосова. Доживела и преживела срамно вођење преговора без кичме, али доживела да народ опет пронађе себе и изабере оне са којима ће уздизати Србију и бринути о свима", рекао је Селаковић на церемонији обележавања 25. годишњице од почетка НАТО бомбардовања у Нишу.   


У оквиру ове церемоније, откривено је деветнаест спомен – плоча у крипти Храма Василија Острошког на којима су исписана имена, презимена, место рођења, чин, јединица, година рођења и година смрти страдалих укупно 1.139 припадника Војске и МУП-а за време НАТО агресије, и у временском периоду од 1998. до 2003. године у копненој зони безбедности. 


    ,,Дошао је и тај тренутак да на дан 25. годишњице почетка НАТО агресије против наше отаџбине, овде у Нишу некада ратној престоници Србије, на месту Треће нишке армије у чијем саставу је дејствовао и легендарни Приштински корпус, откријемо и 19 мермерних плоча са 1.139 имена, убедљиво већином Срба, али и Муслимана, Словака и Мађара и Русина, али и добровољаца највише Руса, а веровали или не и албанаца оних који су страдали зато што су били лојални својој држави Србији", рекао је Селаковић. 


Ово је победа над заборавом, додао је Селаковић, јер су њихова имена исклесана на најтврђем граниту који данас постоји на планети. 
,,Да се никада не забораве и избришу, да са поносом и поштовањем улазимо у ову крипту Храма светог Василија Острошког, крипту која је благослов нашег владике нишког, посвећена Светом кнезу Лазару, да међу фрескописаним ликовима светих ратника и нашег великог кнеза, великог и храброг витеза, косовско-метохијског мученика сијају и светле и њихова имена", рекао је министар. 


Да буду пример како се отаџбина воли и како се од отаџбине ништа не тражи, додао је министар, како се за отаџбину даје и оно највише што човек може да да - овоземаљски живот. 


Министар је поручио да је Нишлијама припала част да овај град буде први у српским градовима који је ова имена добио на чување и да ће им многи завидети на томе, али да ће од данас па убудуће Ниш бити тај који ће примати и десетине и стотине и хиљаде потомака и чланова породица оних који су храбро страдали за Србију. 


,,Нека је вечна слава и хвала палим јунацима новог Kосовског боја, да се никада не заборави. Живела Србија!",  рекао је министар.