Aa

Aa

Обележена 106. годишњица смрти Гаврила Принципа у Чешкој Републици

Обележена 106. годишњица смрти Гаврила Принципа у Чешкој Републици

Обележена 106. годишњица смрти Гаврила Принципа у Чешкој Републици

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, у име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, а у оквиру комеморативних свечаности у Чешкој Републици, предводио је церемонију полагања венаца и одавања почасти  у Терезину код спомен-плоче Гаврила Принципа поводом обележавања 105. годишњице од смрти.

 

Поред државног секретара Антића, полагању венаца присуствовали су Њ.Е. амбасадор Републике Србије у Чешкој Берислав Векић, делегација Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне академије, предствници и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, као и бројна удружења за неговање традиција и борачка удружења.

 

Гаврило Принцип рођен је у Обљају, код Босанског Грахова, 25. јул 1894. године , преминуо је у  Терезину, у Чешкој Републици 28. априла 1918. године. 

 

Терезин су Аустријанци подигли крајем 18. века и састоји се од мале и велике тврђаве. Током Првог светског рата Терезин је коришћен као затвор и логор за ратне заробљенике, а током Другог светског рата као гето и логор. У малој тврђави се налазио затвор у који су били затворени учесници атентата на аустро-угарског надвојводу Франца Фердинанда 28. јуна 1914. године у Сарајеву, Гаврило Принцип, Трифко Грабеж и Недељко Чабриновић. Сва тројица су била затворена у ћелијама (самицама) без прозора и било каквог природног или вештачког светла. У унутрашњости ћелије смештене у тврђави Терезин, данас постоје само у зид уграђени окови за које је Гаврило Принцип био свезан, који сведоче о његовој мученичкој смрти. На зиду испред ћелије  налази се спомен-плоча.