Aa

Aa

Министар Селаковић на Комеморативном скупу у Грделици

Министар Селаковић на Комеморативном скупу у Грделици

Министар Селаковић на Комеморативном скупу у Грделици

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је Комеморативном скупу поводом 25 година од страдања цивила у НАТО бомбардовању путничког воза на железничком мосту у Грделици.

 

У свом обраћању, Селаковић је рекао да Грделица представља место страдања и мучеништва, као и симбол злочинства оних који су пре тачно 25 година својим бомбама ракетирали путнички воз на улазу у Грделичку клисуру, истакавши да људи који су страдали на овом месту јесу прави мученици модернога доба.

 

,,Оно што ово место издваја у односу на сва друга јесте чињеница да није ракетиран мост, већ је ракетиран путнички воз, пун путника, путника различитих старосних  доби, путника различитих занимања, путника различитих животних прича, али једнаких у једном, сви до једног припадници су нашег многострадалног српског народа“, нагласио је министар.

 

Он је рекао да свакодневно и свакогодишње подсећање на ове жртве представља путоказ за нашу будућност и додао да докле год се будемо сећали своје прошлости и одавали пошту онима који су страдали борећи за идеале и циљеве за које се боримо и данас, бићемо у стању да радимо вредно у садашњости и трасирамо пут нашој будућности.

 

,,Поносан сам на чињеницу што сам био део тога тима који је доласком на чело владе председника Вучића 2014. године  рекао  да сваку нашу жртву, да сваки догађај, свако страдање, било оно јуначко или мученичко, морамо да обележавамо, не ради других, него ради себе, јер ћемо само тако умети да ценимо и ову земљу што нам је Богом дана, што су нам наши преци оставили, за коју су се борили и страдали, да бисмо у њој стварали сигурно гнездо и бусију за оне генерације које ће доћи. Чињеница да смо се данас овде окупили, да смо дошли у оволиком броју доказ је да онај који је 1999. хтео да нас уништи у томе није успео“, истакао је министар.

 

У нападу на путнички воз у Грделичкој клисури, 12. априла 1999. године, другог дана православног Васкрса, авион НАТО пакта испалио је две ракете и погодио путнички воз који је прелазио преко железничког моста на Јужној Морави у Грделичкој клисури.