Aa

Aa

Унапређење услова рада и безбедности на раду приоритет у 2019. години

Унапређење услова рада и безбедности на раду приоритет у 2019. години

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и в.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула састали су се са агенцијама за безбедност и здравље на раду како би разменили искустава и предлоге за унапређење рада правних лица и предузетника са лиценцом.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је један од приоритета рада Министарства и Владе Србије побољшање услова рада, а самим тим и безбедност и здравље радника на раду.

 

„На иницијативу наших партнера из Социјално - економског савета Републике Србије, на следећој седници Владе биће предложено да ова година буде проглашена годином безбедности и здравља на раду. Много тога је урађено у претходном периоду, 56 подзаконских аката, а у овој години очекује нас и нов Закон о безбедности и здрављу на раду, као и Закон о осигурању од повреда на раду ради накнаде штете“, рекао је Ђорђевић и истакао да је држава, поред унапређења услова рада наших радника, такође одлучна и у борби против оних који се не придржавају закона.

 

Министар је истакао да је повећање броја смртних повреда на раду алармантно, јер сваки изгубљен живот је велики губитак, као и да ће Влада Србије учинити све да се тај број сведе на нулу. Он је истакао да се сваке недеље на сајту Министарства, објављује ажурирани списак свих оних послодаваца који нису радили у складу са законом, као и да ће се та пракса наставити и у наредном периоду.

 

„Инспектори ће учинити напоре да у овој години изврше већи број надзора него у претходној, како би се спречио било који облик повреда на раду и тиме заштитили наши радници. Желимо да будемо ефикасни и разговарамо са свима који су директно укључени у унапређење безбедности и здравља радника на раду“, рекао је Ђорђевић и истакао да је ове године урађена и Збирка прописа у области безбедности и здравља на раду.

 

В.д. директора Управе за безбедност и здравље Марина Фуртула истакла је да је у претходној години одузето шест лиценци за обављање послова безбедности и здравља на раду, јер та правна лица нису обављали свој посао у складу са законом.

 

„Надзором смо утврдили да је само 30 одсто правних лица свој посао обављало у складу са законом, док су за остале наложене мере за отклањање недостатака, а некима је чак одузета и лиценца. Од 2006. године када смо имали 54 смртне повреде на раду, нисмо имали толики број до прошле године када их је страдало 53“, рекла је Фуртула и додала да овим састанцима, са људима који су директно укључени у безбедност и здравље на раду, Министарство жели да скрене пажњу да свој посао обављају искључиво у складу са законом.