Обележена годишњица Дана примирја у Првом светском рату на српском војничком гробљу у Битољу у Републици Македонији

Понедељак, 13 Новембар 2017 |

Поводом обележавања годишњице Дана примирја у Првом светском рату на српском војничком гробљу у Граду Битољу у Републици Македонији одржана је церемонија полагања венаца коју је предводио в.д помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Милошевић.

    „Данашњи дан представља празник за читав свет, али и опомену за све нас да мудрошћу, радом и поштењем сачувамо своју државу и слободу за коју су животе дали наши славни преци. Да се ослањамо на лекције које смо научили од предака и да уложимо напоре да рата више не буде“, рекао је у обраћању на свечаности у Битољу, Зоран Милошевић.

 

Венце су такође положили и одали почаст страдалима представници Владе и Министарства одбране Републике Македоније, бројни представници дипломатског кора у Републици Македонији, удружења српских заједница у Републици Македонији и удружења из Републике Србије опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

    Церемонији су присуствовали и студенти Криминалистичко-полицијске и Војне академије из Београда, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и ученици основних и средњих школа из Горњег Милановца      

Истог дана одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти на српским војничким гробљима у местима Добровени, Живојно, Скочивир и Бач у  подножју планине Кајмакчалан.

 

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама које се одржавају 11. новембра у 11.00 часова у знак сећања на 11. новембар 1918. године у 11.00 часова када је на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

 

    Република Србија се са поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначких пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године (1914-1918.)