Aa

Aa

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГИХ ЖРТАВА ФАШИЗМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГИХ ЖРТАВА ФАШИЗМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће 22. априла 2018. године у 11 часова државну церемонију обележавања Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату код Споменика „Жртвама геноцида у Другом светском рату“ у оквиру комплекса некадашњег нацистичког логора смрти „Старо сајмиште“ на Новом Београду.

 

Након полагања венаца и одавања почасти, министар Ђорђевић обратиће се присутнима.

Церемонији ће присуствовати и преживели заточеници логора смрти, чланови породица пострадалих,  представници Савеза Јеврејских општина Србије, представници Савета Ромске националне мањине, дипломатског кора, удружења и грађани.

 

Чланом 5. Закона о државним и другим празницима у Републици Србији (``Службени гласник Републике Србије``, бр. 91/11) установљен је Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Овај дан посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним усмрћивањима током Другог светског рата.

 

Дан сећања на жртве геноцида обележава се 22. априла  у спомен на 22. април 1945. године кад је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у тзв. Независној Држави Хрватској.

 

Систем концентрационих логора ''Јасеновац'' представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату. У периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском). Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, систем концентрационих логора обухватао је више локалитета на територији данашње Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.

 

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је концентрациони логор на Старом Сајмишту у Београду, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.