Архива - јул 2013.

25. јул 2013.

Споразум о сарадњи министарства и Криминалистичко-полицијске академије

Државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, Бранкица Јанковић и декан Криминалистичко – полицијске академије, проф. др Горан Милошевић, потписали су данас Споразум о сарадњи с циљем имплементације Курикулума о родној равноправности и сексуалном и родно заснованом насиљу припремљеног у оквиру пројекта „Борба против сексуалног и родно заснованог насиља“, који су заједнички спроводили Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Програм Уједињених нација за развој у Србији (УНДП) у периоду од 2009. до 2012. године.

 Споразум о сарадњи министарства и Криминалистичко-полицијске академије

Према Споразуму, овај Курикулум ће, у складу са законом, бити уврштен у програм основних студија Криминалистичко-полицијске академије, о чему ће Академија известити Министарство и УНДП.

Академија ће, за потребе припреме имплементације Курикулума, од 1. септембра  2013. до 1. октобра 2014. године, организовати десет семинара из области родне равноправности и сексуалног и родно заснованог насиља –  за студенте КПА, полицијске службенике и високе официре, а такође ће припремити и друго, измењено и допуњено издање приручника за едукацију из ове области.

Средства, у укупном износу од 30.000 америчких долара у динарској противвредности, намењена реализацији пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији“ биће уплаћена Криминалистичко-полицијској академији директним преносом са рачуна Програма Уједињених нација за развој.

Овај Споразум је, уз пуно уважавање међународних обавеза, сачињен у складу са стратегијом Републике Србије у сузбијању свих облика насиља у породици и сексуалног и родно заснованог насиља.

25. јул 2013.

Обилазак радова на спомен комплексу Зебрњак

Државни секретар Негован Станковић, обишао је са замеником министра културе Македоније, Драганом Недељковићем и народним послаником Скупштине Македоније, Иваном Стојиљковићем радове на спомен комплексу Зебрњак са стручњацима на терену који посао полако приводе крају.

„Не могу да сакријем задовољство што се обимни радови на реконструкцији овог значајног споменика у Македонији приводе крају. Остало нам је да уградимо видео надзор, поставимо одговарајуће рефлекторе и оплеменимо простор хортикултуром „ рекао је Станковић. „Тиме завршавамо велики посао реконструкције споменика на Зебрњаку који ће убудуће бити понос наше заједнице у Македонији али и Срба са ове стране границе“ рекао је Станковић. На питање новинара да ли можемо да очекујемо да ће кула поново бити висока више од 47 метара, Станковић је оптимиста.“Сарадња наше две Владе, српске и македонске је одлична и нема разлога да се томе не надамо у наредном периоду. То је прилика за повратак заборављеним вредностима из прошлости без којих нема будућности“ рекао је државни секретар.

Споменик јунацима Кумановске битке на Зебрњаку, подигнут је 1937.године, а пет година касније су га највећим делом уништиле бугарске окупационе трупе. Првобитно је био висок више од 47 метара и дело је српског архитекте Момира Коруновића. У крипти споменика положени су посмртни остаци  723 изгинула српска јунака страдала у једној од најзначајнијих битака Првог светског рата 1912. године у кумановској долини. Више од  шест деценија био је препуштен зубу времена. Сада се, после десетогодишњих преговора, средствима Влада Србије и Македоније то обележје убрзано обнавља.

Томе је допринела и прошлогодишња велика државна свечаност  поводом 100 година од Кумановске битке у којој је српска војска победила тада надмоћније турске трупе и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима. Од прошле године до данас српски и македонски стручњаци успели су да сачувају споменик од даљег пропадања. Урађена је хидроизолација, малтерисани су зидови, рестаурирана унутрашњост споменика, урађен приступни пут,а око спомен комплекса подигнут је и камени заштитни зид са стражарском кућицом. Инвеститор радова је српско Министарство рада, запошљавања и социјалне политике.

Влада Републике Србије финансира плате сталних чувара наших војних меморијала у иностранству. У овом случају, то су најчешће Срби који живе у Македонији. Они кажу да је интересовање за обилазак комплекса прилично изражено. Стална изложба фотографија, докумената, макета, фреска Богородице у сакралном делу у унутрашњости споменика, стаклене сталаже у самој костурници, довољан су разлог за то. Обилазак се не наплаћује, а тако ће бити и надаље.

Иначе, војни меморијали и места страдања од значаја за нашу земљу налазе се у чак 40 држава Европе, Африке, Азије, Аустралије и Северне Америке. До сада је евидентирано више од 650 таквих локалитета. О њима брине Министарство рада, запошљавања и социјалне политике. 

25. јул 2013.

196. годишњица смрти вожда Карађорђа

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Негован Станковић, предводио је церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 196. годишњице смрти вожда Карађорђа. Државна церемонија одржана је у цркви Светог Ђорђа на Опленцу код Тополе 25. јула 2013. године. Организатор комеморативног окупљања био је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 196. годишњица смрти вожда Карађорђа

Крај саркофага прослављеног војсковође положени су ловорови венци и одате државне и војне почасти. Венце су такође положили представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, општине Топола, као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 196. годишњица смрти вожда Карађорђа

Карађорђе Петровић (убијен 25. јулa 1817. године у Радовањском Лугу крај Велике Плане) био је предводник Првог српског устанка и један од најзначајнијих војних заповедника у Србији у периоду између 1804. и 1813. године. Његови највећи успеси на бојном пољу били су бојеви на Иванковцу 1805, Мишару и Делиграду 1806. и борбе за ослобођење Београда 1807. године.

Обележавајући годишњицу смрти прослављеног вође Првог српског устанка, Република Србија одаје почаст вожду Карађорђу - утемељитељу нововековне српске државе.

25. јул 2013.

288 милиона динара за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике доделило је 288.110.388,63 динара за 32 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, на основу Јавног позива за доделу средстава за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2013. години.

Средства су додељена за подршку развоју конкурентности ових предузећа набавком репроматеријала и сировина ради улагања у даљу производњу у току календарске године и набавку нове опреме.

Опредељена средства представљају додатну подршку предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом и олакшавају њихово пословање с обзиром на то да им се унапред обезбеђује део средстава за куповину репроматеријала и сировина неопходних за улагање у производњу. Куповином нове опреме предузећа су у прилици да унапреде постојеће и уведу нове производне програме, побољшају квалитет производа и пружених услуга и тиме повећају конкурентост на тржишту.

Додела средстава за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом и друге врсте подршке које се обезбеђују (субвенција зарада за запослене особе са инвалидитетом) имају за циљ  постизање радно-социјалне интеграције особа са инвалидитетом и унапређење њиховог равноправног положаја како на тржишту рада тако и у целом друштву.

19. јул 2013.

УЧЕШЋЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ВЛАДЕ РС НА 55. ЗАСЕДАЊУ КОМИТЕТА ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ЖЕНА УН

Делегација Владе Републике Србије, коју је у својству шефа делегације, предводила Бранкица Јанковић, државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, на 55. заседању Комитета за елиминацију свих облика дискриминације жена УН, успешно је представила Други и Трећи периодични извештај о примени Конвенције о елиминацији свих облика дискриминације жена (CEDAW).

 УЧЕШЋЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ВЛАДЕ РС НА 55. ЗАСЕДАЊУ КОМИТЕТА ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ЖЕНА УН

У интерактивном дијалогу, делегација је, упознала Комитет за свим мерама, како законодавним, тако и институционалним, које држава предузима у циљу унапређења положаја жена у Републици Србији. Задатак делегације Републике Србије био је да Комитету представи периодични извештај и пружи одговоре на додатна питања, те пружи уверења да Република Србија поштује обавезе преузете ратификацијом Конвенције.

 УЧЕШЋЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ВЛАДЕ РС НА 55. ЗАСЕДАЊУ КОМИТЕТА ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ЖЕНА УН

Делегација Републике Србије представила је Комитету мере које је држава предузела и предузима на пољу смањења социјалне искључености и борбе против дискриминације жена и примене стратешких докумената и закона у овој области.

Највећи број питања Кимитета односио се на заштиту жена од насиља, механизме за заштиту жртава трговине људима, запошљавање, образовање, здравствену заштиту жена, приступ правди, правима и услугама социјалне заштите, учешће у политичком и јавном животу и друго. Посебна забринутост исказана је за положај посебно осетљивих група жена као што су Ромкиње, жене са инвалидитетом, жене у руралним срединама, посебно старије жене.

Извештај и наступ делегације и самог шефа делегације током трајања заседања Комитета оцењени су веома добро. Коначан извештај са препорукама Комитет ће Републици Србији доставити наредне недеље.

Делегацију су, поред шефа делегације чинили представници Канцеларије за људска и мањинска права, представници Сталне мисије Републике Србије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви, представници Министарства унутрашњих послова, једна народна посланица испред Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине, затим представници из Министарства здравља, Министарства правде и Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

17. јул 2013.

БРИГА О ОСОБАМА СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ И МЕНТАЛНИМ ПОТЕШКОЋАМА

У Београду је 16. јула 2013. одржан још један радни састанак посвећен пројекту „Унапређење положаја корисника резиденцијалних установа за особе са интелектуалним и менталним потешкоћама кроз стварање услова за њихово укључивање у друштво и локалну заједницу“. Састанку су присуствовали представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства здравља Републике Србије, представници Европске уније – чланови пројектног тима, домаћи и страни експерти који су ангажовани за имплементацију овог пројекта.

Вођа пројекта Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, које је јасно опредељено за укључивање у друштво особа са интелектуалним и менталним потешкоћама, нагласила је да треба уважити искуства и мишљења људи из установа за збрињавање ових особа, јер без њиховог учешћа не може бити начињен битан помак. Такође, неопходна је уска сарадња Министарства рада, запошљавања и социјалне политике и Министарства здравља, јер само кроз заједничке услуге (социо-здравствене) могуће је остварити све зацртане циљеве. То подразумева трансформацију постојећих резиденцијалних установа, план начина финансирања, те програм обуке за кадрове који ће бити ангажовани као пружаоци ових услуга.

У исто време организована је дводневна радионица са представницима 13 резиденцијалних институција укључених у овај пројекат, где они заједно са консултантима траже најбоље моделе који ће остварити циљеве овог пројекта као и циљеве Министарства у односу на особе са менталним и интелектуалним потешкоћама.

17. јул 2013.

УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСТУПКА ВОЂЕЊА РЕГИСТРА СИНДИКАТА

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике је спровело прву фазу Пројекта „Унапређење поступка вођења регистра синдиката“, у сарадњи са Пројектним фондом за институционални развој PROFID, који прати развој пројекта „Подршка реформе државне управе у Србији 2010–2013“.

С циљем унапређења послова државне управе, које ће на транспарентан и ефикасан начин допринети остварењу права синдиката и синдикалних организација у поступку регистрације и утврђивања репрезентативности, планирано је спровођење неколико истраживања посвећених смањењу административних процедура и убрзању поступка остваривања права синдиката у вези са уписом у регистар и утврђивањем репрезентативности.

Скуп је испред организатора поздравио народни посланик Мома Чолаковић, специјални саветник министра рада, запошљавања и социјалне политике за социјални дијалог, а испред репрезентативних синдикалних организација активном социјалном дијалогу посебно су допринели Зоран Михајловић, потпредседник Савеза самосталног синдиката Србије, и Драган Милановић, потпредседник Уједињеног гранског синдиката „Независност“.

Госпођа Светлана Ђуковић је испред PROFID-а изразила задовољство што је округли сто био добро посећен и исказала уверење да ће се постићи широки консензус око кључних питања која су покренута овим пројектом, а то је предлог измена Правилника о упису синдиката у Регистар и поједностављење процедура и остварење доступности услуга које државна управа пружа грађанима и интересним организацијама, у овом случају – синдикату.

У другој фази Пројекта биће представљена искуства земаља у окружењу и примери добре праксе две одабране земље, које ће пројектни тим посетити како би анализирао постојеће начине вођења регистра синдиката и поступка утврђивања репрезентативности, а резултати истраживања ће бити представљени социјалним партнерима у току октобра, када се, као резултат пројектних активности, очекује радна верзија Правилника о упису синдиката у регистар.

16. јул 2013.

ИНТЕРАКТИВНИ ДИЈАЛОГ СА КОМИТЕТОМ ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ЖЕНА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић, у својству шефа делегације, предводи државну делегацију Републике Србије која ће, на 55. заседању Комитета за елиминацију дискриминације жена Уједињених нација у Женеви, 18. јула 2013. године, представити Други и трећи периодични извештај о спровођењу Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена (CEDAW), за период 2007 – 2009. године. Овај извештај Влада Републике Србије усвојила je 16. децембра 2010. године, након чега је он прослеђен надлежним телима УН.

Државна делегација ће, у интерактивном дијалогу, упознати чланове Комитета са актуелним подацима, тренутним положајем жена, као и активностима које Република Србија спроводи с циљем унапређења положаја жена у нашој земљи.

14. јул 2013.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ПРАЗНИКА РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

Поводом обележавања националног празника Републике Француске, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић положио је венац крај Споменика захвалности Француској који се налази на Малом Калемегдану у Београду. Цеременији полагања венаца присуствовали су амбасадор Француске у Србији, друштва француско-српских пријатеља, као и многобројни грађани.

12. јул 2013.

ВЕЛИКИ КОРАК ХУМАНЕ МИСИЈЕ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, др Јован Кркобабић отварајући, данас у Београду, састанак Управног одбора Регионалног стамбеног програма, истакао је да се његовим одржавањем доказује посвећеност решавању избегличког питања земаља западног Балкана. Циљ Програма је да се обезбеди трајно стамбено решење за 27.000 најугроженијих избегличких породица у региону.

 ВЕЛИКИ КОРАК ХУМАНЕ МИСИЈЕ

- Процес сарадње земаља региона на решавању овог суштинског питања, које већ више од двадесет година оптерећује стабилност и сарадњу на овим просторима, отпочео је још давних деведесетих, али тек 2008. године направили смо први корак и основ за решавање ових тешких проблема. Како Влада Србије, тако и владе Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и Републике Црне Горе доказале су своју спремност да успостављањем климе поверења, добросуседских односа и преузимањем конкретних активности као и искрену намеру за окончавањем расељења преко два милиона људи у региоину – нагласио је Кркобабић.

 ВЕЛИКИ КОРАК ХУМАНЕ МИСИЈЕ

Потпредседник Владе Републике Србије истакао је да су напори четири државе у овом процесу препознати и од стране међународне заједнице. „Користим ову прилику да се још једном захвалим Сједињеним америчким државама, УНХЦР-у, ОЕБС-у као и Европској унији на њиховој активној улози. Осећам потребу и дужност да се и у име Владе Републике Србије захвалим свим земљама које су у временима тешке економске кризе, током донаторске конференције одржане у Сарајеву, обезбедиле значајан део средстава за спровођење Регионалног програма“, нагласио је Кркобабић.

 ВЕЛИКИ КОРАК ХУМАНЕ МИСИЈЕ

„Република Србија је посвећена ефикасном и благовременом спровођењу Регионалног стамбеног програма. То ћемо учинити у име свих оних чије потребе смо обавезни да решимо. Верујем да ће данашњи састанак означити почетак конкретних активности на спровођењу Регионалног програма као и да ћемо ускоро видети прве резултате наше заједничке хумане мисије“, закључио је потпредседник Владе Републике Србије, др Јован Кркобабић.

Састанку су присуствовати и Јост Корте, заменик генералног директора дирекције за проширење Европске комисије, Ен Ричард, помоћница државног секретара Сједињених америчких држава, Венсан Кошетел, шеф Бироа за Европу Високог комесаријата УН-а за избеглице, Венсан Дежер, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Петер Буркхард, шеф Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу у Републици Србији, Миколај Довгељевич, вицегувернер Банке за развој Савета Европе, Дамир Љубић, министар за људска права и избеглице Босне и Херцеговине, Предраг Бошковић, министар рада и социјалног старања Републике Црне Горе, Јакша Пуљиз, заменик министра регионалног развоја и фондова Европске уније Републике Хрватске и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије.

 ВЕЛИКИ КОРАК ХУМАНЕ МИСИЈЕ

Вредност Регионалног стамбеног програма износи 584 милиона евра, а на Донаторској конференцији, одржаној у Сарајеву у априлу 2012. године, прикупљено је 261 милиона евра. Очекује се да ће додатна средства бити обезбеђена током спровођења програма.

Да су процеси сарадње земаља региона и успостављања не само климе поверења и добросуседских односа већ и решавања суштинског питања, конкретним активностима говори и јучерашњи састанак делагација министарстава рада Владе Републике Србије и Републике Хрватске у Загребу, где је прецизирањем техничких детаља и предлогом конретних мера дат додатни импулс решавању дуго одлаганог проблема доспелих а неисплаћених пензија избеглим Србима из Хрватске. Следећа рунда разговора одржаће се почетком јесени у Београду.

12. јул 2013.

ОСОБАМА ОШТЕЋЕНОГ СЛУХА УРУЧЕН ФИЛМ О МИРОСЛАВЉЕВОМ ЈЕВАНЂЕЉУ

С циљем упознавања глувих и наглувих особа са најзначајнијијим ћириличним спомеником српске и јужнословенске, односно српскословенске писмености из 12. века, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, у сарадњи са Савезом глувих и наглувих Србије, реализовало је пројекат Титловање филма ,,У почетку беше реч – Мирослављево јеванђеље'' редитеља Бошка Савковића.

Државни секретар Бранкица Јанковић је на свечаности приређеној у петак, 12. јула, у просторијама Савеза глувих и наглувих Србије, уручила компакт дискове представницима организција особа оштећеног слуха, а овом значајном догађају присуствовао је и Владимир Пешић, помоћник министра за особе са инвалидитетом.

Подсетивши да је до сада за особе оштећеног слуха титловано сто филмова домаће и стране продукције, госпођа Јанковић је нагласила да је пет стотина компакт дискова о Мирослављевом Јеванђељу наставак овог подухвата.

„Предстоји нам“, казала је Бранкица Јанковић, „дуг и тежак пут ка укључењу свих особа са инвалидитетом у друштво, којима наше Министарство непрекидно пружа подршку. Ове године смо за Савез глувих и наглувих и њихове организације широм Србије издвојили око двадесет осам милиона динара: преко двадесет пет милиона за редовну делатност, и безмало три милиона за пројекте за развој услуга. Пред нама је, такође, велики и важан посао доношења Закона о употреби знаковног језика, о којем је недавно окончана јавна расправа.

Секретар Савеза глувих и наглувих Србије господин Радоје Кујовић, изразио је задовољство интензитетом и квалитетом сарадње са државним секретаром Бранкицом Јанковић и помоћником министра Владимиром Пешићем, у заједничкој борби за интеграцију у друштво особа са инвалидитетом.

11. јул 2013.

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА И РАВНОПРАВНОСТ ПОЛОВА

На 21. седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова данас је једногласно усвојен Предлог Закона о потврђивању Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић истакла је да би потврђивање ове Конвенције и њене примене у Републици Србији допринело ефикаснијем суочавању са насиљем над женама и насиљем у породици и пружањем помоћи жртвама тог насиља.

У расправи у којој су учествовали и представници цивилног друштва, још једном је наглашена сарадња свих актера у Републици Србији на програмима подршке Сигурним кућама, СОС телефонима као и јавним кампањама. Текст Педлога Закона са образложењем налази се на Интернет страници Народне скупштине Републике Србије www.parlament.gov.rs

9. јул 2013.

КРКОБАБИЋ: НЕОПХОДНА ПОМОЋ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, НАРОЧИТО САД

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, Јован Кркобабић разговарао је данас с Ен Ричард, помоћницом државног секретара Сједињених Држава за питања избеглица, становништва и миграција.

 КРКОБАБИЋ: НЕОПХОДНА ПОМОЋ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, НАРОЧИТО САД

У Србији постоји општа посвећеност решавању проблема избеглих и интерно расељених лица, нагласио је Кркобабић међутим тај проблем се не може решити без подршке међународне заједнице, посебно САД које су својим ауторитетом и снагом несебично помогле и помажу да ова дуготрајна избегличка криза буде решена.

Регионална стабилност и приближавање ЕУ отварају шири простор и перспективу у решавању тог питања, рекао је Кркобабић, истовремено изразивши очекивање да САД пруже помоћ у решевању проблема интерно расељених лица са Косова и Метохије. Дужни смо да тим људима помогнемо и за њих нађемо решење да се врате на своја огњишта, наравно тамо где је то могуће, закључио је потпредседник Владе Србије.

 КРКОБАБИЋ: НЕОПХОДНА ПОМОЋ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, НАРОЧИТО САД

Ен Ричард одала је пуно признање Јовану Кркобабићу на његовој апсолутној посвећености решавању проблема избеглица и интерно расељених лица као и упорном тражењу трајног решења овог питања. Помоћница државног секретара Сједињених Држава сагласила се да је неопходно помоћи интерно расељеним лицима са КиМ, објаснивши да њена посета управо има и тај мотив: како и на који начин помоћи, посебно насиромашније категорије избеглиичке популације у Србији.

Потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић и Ен Ричард, помоћница државног секретара Сједињених Држава учествоваће у раду Другог састанка Управног одбора и треће Скупштина донатора Регионалног програма становања која ће се у петак одржати у Београду.

Данашњем састанку присуствовали су и Комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић као и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби.

7. јул 2013.

72. ГОДИШЊИЦА АНТИФАШИСТИЧКОГ УСТАНКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Жарко Обрадовић предводио је централну државну церемонију поводом обележавања 72. годишњице избијања антифашистичког устанка у Србији у Другом светском рату. Државна церемонија одржана је 7. јула 2013. године у оквиру спомен-комплекса у Белој Цркви крај Купња.

 72. ГОДИШЊИЦА АНТИФАШИСТИЧКОГ УСТАНКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Министар је том приликом положио венац Владе Србије и обратио се присутним учесницима Народноослободилачке борбе, званичницима и грађанима. Државној церемонији присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, председник општине Крупањ, представници СУБНОР-а, многобројна удружења и грађани.

 72. ГОДИШЊИЦА АНТИФАШИСТИЧКОГ УСТАНКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

2. јул 2013.

Потписан Споразум о сарадњи са Самсунгом

Представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике и пословне јединице SAMSUNG ELECTRONICS AUSTRIA GMBH из Београда потписали су данас у Влади Србије Споразум о сарадњи чији је циљ развој компетентности и повећање запошљивости незапослених лица на територији Републике Србије.

 Потписан Споразум о сарадњи са Самсунгом

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Зоран Мартиновић је истакао да “тржиште рада у Србији карактерише неповољна квалификациона структура незапослених, са застарелим знањима и неадекватним вештинама и способностима, која није спремна да се суочи са технолошким променама, новим начинима производње и организацијом рада. То се нарочито односи на незапослена лица са средњим стручним образовањем, која уједно спадају у групу суфицитарних занимања, за којимa не постоји потреба на тржишту рада, јер не могу да одговоре захтевима тржишта рада и послодаваца. На овај начин, један број незапослених лица ће имати прилику да похађа различите програме обука, да стекне додатна знања, вештине и компетенције према захтевима нових технологија и да повећа своје могућности за запошљавање.“

„Као светски лидер у развоју нових технологија имамо прилику да активно помажемо локалне заједнице, у којима послујемо, стварајући могућности за нова радна места и унапређења знања и вештина. Начин на који то већ радимо у Србији је сјајан пример Више техничке школе у Нишу која од 2010 године има „Самсунг лабораторију“ у којој се студенти уче како да програмирају апликације за телефоне, таблет рачунаре и паметне телевизоре. Преко 80% тих ученика добија посао одмах након студија, неки добијају понуде још за време студија. Планирамо да и даље инвестирамо у програме едукације и различите тренинге и резултат тога је и потписивање овог Споразума. Наша компанија и Министарство рада, запошљавања и социјалне политике заједничким снагама ће радити на смањењу незапослености у Србији, али и на едукацији појединаца како би се унапредило њихово знање и створила шанса за боље запослење“ – изјавио је Саша Марјановић, директор маркетинга у компанији Самсунг Електроникс.

 Потписан Споразум о сарадњи са Самсунгом

Незапослени са евиденције Националне службе за запошљавање, у наредне две године, добиће могућност да прођу кроз програме обука:

  • за кодирање савремених апликација (мобилне уређаје, таблете, ТВ или компјутерске платформе),
  • за друге ИТ профиле или вештине,
  • сервисере мобилних телефона и
  • монтажере клима уређаја.

У зависности од потреба тржишта рада планирано је организовање и других програма обука посебно у области информационо-комуникационих технологија. Национална служба за запошљавање ће одабрати градове у којима ће се реализовати обука, као и селекцију и позивање незапослених лица са своје евиденције.

Након завршеног програма незапослени ће добити потврду као доказ да су завршили обуку, док ће пословне јединице SAMSUNG ELECTRONICS својим партнерима препоручити запошљавање најуспешнијих полазника програма обука.