Србија решава проблем мигрантске кризе

Понедељак, 16 Јул 2018 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић у ауторском тексту за лист Курир, који преносимо у целости, говорио је о управљању мигрантском кризом, Споразуму о приступању РЕЦ програму Европске уније као и о пројектима МАДАД 1 и МАДАД 2.

 

„Србија је деведесетих година научила шта значи бити избеглица. Због тога смо спремно отворили границе када је мигрантска криза почела и приступили решавању проблема уз подршку Европске уније.

 

Добри односи са ЕУ, започети с пројектом МАДАД 1, добили су нову димензију доласком амбасадора делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција и пројектом МАДАД 2, посебно у погледу транспарентности и наменског трошења средстава, на чему обојица инсистирамо.

 

МАДАД 1, у вредности од 7.299.999 евра, имао је за циљ да допринесе ефикасном решавању проблема повећаних миграторских токова. Отворили смо 18 прихватних центара, ангажовали теренске социјалне раднике, а кроз програм МАДАД 2, у вредности од 16 милиона евра, у оквиру кога је запослено скоро 600 људи, поносно можемо да кажемо да смо једини у Европи који смо успоставили прихватне центре за малолетне мигранте без пратње, о којима непрекидно брине тим стручњака.

 

Наш циљ је да ојачамо капацитете државних установа које се баве управљањем миграцијама, са акцентом на бризи и заштити рањивих категорија становништва, пре свега деце.
Најближа моја сарадница, када су међународни односи у питању, помоћница Јована Миловановић, успела је да синхронизује све тонове који су оптерећивали односе Србије и ЕУ у претходном периоду и помогне ми да наши односи данас функционишу без грешке.

 

Као наставак овако добре сарадње, са амбасадором Фабрициом потписаћу Споразум о приступању РЕЦ програму Европске уније, чији буџет износи више од 439 милиона евра бесповратних средстава, а омогућиће организацијама цивилног друштва, јавним установама и локалним самоуправама да приступе финансијским средствима за реализацију програма и пројеката у оквиру заштите основних права.

 

Данас с правом могу рећи да је Србија на правом путу ка ЕУ и биће тамо врло брзо“.