Ђoрђевић: Споразуми са Русијом одлична вест за грађане Србије

Уторак, 22 Јануар 2019 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, гостујући у емисији „Добро јутро Србијо“ на „Хепи“ телевизији, говорио је о четири споразума које је потписао са ресорним руским министром Максимом Топилином, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина.

 

Mинистар Ђорђевић је истакао да је Министарство веома поносно због потписаног споразума са стратешким партнером из Федерације Русије, због ког ће бити признат рад наших грађана у тој земљи. Он је такође, напоменуо да је у плану да се исти споразум потпише и са другим земљама, у којима грађани Србије често раде и сезонске послове.

 

„Многе агенције, преко којих наши грађани иду да раде у иностранство, искоришћавају раднике и од њих наплаћују проценат од плате радника. Ми се трудимо да сузбијемо ту злоупотребу радне снаге и зато ћемо направити регистар, односно црну листу, свих агенција које то чине. Такође, објавићемо списак агенција са дозволом за рад и обавезом да пријаве рад у иностранству. Тако ћемо имати евиденцију и моћи ћемо да штитимо наше раднике у страним државама,“ рекао је министар Ђорђевић.и додао да је основни план за споразум са државама у којима раде наши грађани, да буду једнако третирани као њихови држављани, али да имају исти новчани износ.

 

Министар Ђорђевић је истакао и сарадњу са водећом руском компанијом "Бос Лајт Груп", која се бави производњом расвете и технике, и напоменуо да поменута компанија има у плану да отвори фирму у Србији.