За породиље 10 милијарди више у односу на претходну годину

Недеља, 27 Јануар 2019 |

Поводом навода објављених у појединим медијима, Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања још једном истиче да накнада за породиље, право остварено према Закону о финансијској подршци породици са децом није исто што и социјално давање, или остале врсте додатака, као што су дечији додатак и додатак за посебну негу детета. 

 

Такође, наглашавамо да је последњом изменом Закона о финансијској подршци породици са децом, а који је тренутно на снази, омогућено да право на накнаду остваре и жене које раде на привремено повременим пословима, уговору о делу, пољопривреднице и предузетнице. То значи да никада није био већи обухват жена, односно породица, које су добиле финансијску подршку, узимајући у обзир родитељски додатак, дужину периода на који се односе неке одредбе закона као што су да свако треће дете у породици добије сваког месеца 12.000 динара 10 година, односно 18.000 динара ако је четврто дете по рођењу.

 

Министар Ђорђевић истиче да је током прошле године само за мере за породиље опредељен буџет већи за 4,5 милијарди динара у односу на 2017. годину, док је у овој години предвиђено издвајање за породиље у односу на 2018. годину, за 10 милијарди више.

 

„Из године у годину све више издвајамо у ту сврху. Поређења ради, 2008. године, тадашња Влада, издвојила је 25 милијарди, 2012. године је било 40 милијарди, а 2018. године, 58 милијарди динара, што је близу 500 милиона евра, а у 2019 очекујемо издвајање 68 милијарди, дакле демагогија и лаж неких који би да скупе јефтине поене на рачун мајки овим пада у воду”, истакао је Ђорђевић.

 

Према речима министра, апел појединаца да се врати стари Закон, практично би значио ускраћивање накнаде за велики број мајки, и смањење родитељског додатка.

 

 “Сваке године ћемо издвајати све више, јер је то резултат рада и успех ове Владе, која ради системски водећи рачуна паралелно о нашим грађанима и нашим јавним финансијама, а у корист свих грађана” рекао је Ђорђевић.