Сајам „Ј=ЕДНАКИ“ од 21. до 28. октобра на Београдском сајму

Четвртак, 18 Октобар 2018 |

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Ненад Нерић, гостујући у емисији „Добро јутро Србијо“ на телевизији Хепи, најавио је сајам „Једнаки“ који ће бити одржан у периоду од 21. октобра до 28. октобра у хали 3 Београдског сајма.

 

Ненад Нерић је истакао да Министарство рад, запошљавање, борачка и социјална питања ове године има прилику да у току 63. Међународног сајам , београдског Сајам књига, затим 49. Сајама образовања и наставних средстава и 4. Медиа маркета, прикаже и своје делатности.

 

„Ми ћемо се наћи у хали 3 Београдског сајма на неких хиљаду квадрата отвореног простора, тако да ћемо под геслом „Једнаки“ и са значком на реверу „Једнаки“, приказати и информисати јавност чиме се то Министарство бави. Поред нас на овом сајму представиће се и Национална организација особа са инвалидитетом, затим Удружење предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Републике Србије, затим ту су и наше организације попут Републичког завода за социјалну заштиту, потом Коморе социјалне заштите, асоцијације Центара  социјалне заштите, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, Национална служба за запошљавање, Инспекторат за рад, Републичка агенција  за мирно решавање радних спорова, Управа за безбедност и здравље на раду“, објаснио је Нерићи.

 

Државни секретар Нерић нагласио је да ће Београдски сајам, односно свака од његових хала бити доступна лицима са инвалидитетом. 

 

„У ту сврху урадили смо неколико рампи и тиме омогућили да лица која не могу да се крећу без помоћи инвалидских колица могу да то ураде сада из хале у халу да се крећу и између осталог да користе мокре чворове који се налазе, а у ту сврху смо и мокри чвор у хали 3А прилагодили за њихове потребе“, рекао је Нерић.

 

Према његовим речима Министарство за рад је већ неколико својих тежишних пројеката реализовало баш у сврху да се простори опште намене и културни простори омогуће да буду доступни и таквим лицима.

 

„Наш мото „Једнаки“ у ствари одражава суштину нашег деловања, да омогућимо свима онима који не могу да, имају одређени проблем, имају одређене недостатке, да те своје немогућности остваре управо преко оних програма које реализује Министарство. Наравно да смо били у контакту и ми смо непрестано у контакту са свим корисницима наших средстава, програма и услуга које можемо да пружимо и утисци њихови су заиста импозантни“, истакао је државни секретар.

 

На овом сајму, како наводи Нерић, биће представљено 35 савеза са 565 удружења особа са инвалидитетом, биће гостују из земаља из  иностранства, биће уметника који имају одређену инвалидност.

 

„Још једном позивамо све грађане Србије да дођу, да виде чиме се то бави Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, али пре свега да се увере да инвалидност не мора да буде увек недостатак, већ може да покаже и одређене квалитете тих особа односно њихове способности“, нагласио је Нерић и додао да  ће управо штандовима бити изложене и медаље и пехари које су наши параолимпијци освојили, слике и остали ручни радови корисника.