Ђорђевић: Србија ће добити регионални Институт за обуку родитеља деце са посебним потребама у развоју

Среда, 30 Јануар 2019 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић одржао је састанак са оснивачем и директором „Доман Интернационалног Института“ господином Глен Доманом, како би разговарали о успостављању регионалног Института за обуку родитеља деце са посебним потребама у развоју.

 

Министар Ђорђевић објаснио је да би успостављање овог Института омогућило родитељима да науче како да се на адекватан начин брину о деци која болују од аутизма, церебралне парализе, епилепсије, повреде мозга, трисомије 21, као и других генетичких абнормалности и различитих развојних инвалидитета и неуролошких стања.

 

„ У Републици Србији имамо 50 породица које су већ укључене у програм Доман методе: холистичко-интегративни приступ. Веома је важно да готово сви родитељи чија деца изискују одређену врсту помоћи буду обучени да им је пруже самостално и адекватно. Министарство ће уложити максималне напоре у складу са могућностима, како би овај Институт био успостављен у Србији, а са циљем да деца добију помоћ и боље услове за живот“, рекао је министар Ђорђевић.

 

Управо на тему пружања подршке и неопходних инструкција о развоју деце из програма „Доман Интернационалног Института“, данас је одржано предавање на Машинском факултету, које родитељи могу да спроводе код куће, а којем је присуствовала помоћник министра Сузана Мишић, задужена за бригу о породици и социјалној заштити, као и 250 породица које се боре са наведеним здравственим проблемима.