Архива - фебруар 2014.

28. фебруар 2014.

“Ретке болести-стање 2014 ”

Национална организација за ретке болести Србије(NORBS)-и ове године је обележила Међународни дан ретких болести под слоганом “Удружимо се за бољу негу ”, kojа је посвећена побољшању неге особа оболелих од ретких болести.

Панел дискусија под називом “ Ретке болести-стање 2014 ” је организована под покровитељством Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

 “Ретке болести-стање 2014 ”

                                                                            фото: М. Мишков

Учесници дискусије Бранкица Јанковић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, др Периша Симоновић, државни секретар Министарства здравља,др Зоран Влаховић РФЗО, Мухедин Фијуљанин, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја као и председница и извршни директор НОРБС-Марија Јолдић и Давор Дубока разговарали су о проблемима са којима се суочавају оболели од ретких болести у нашој земљи, као и о проблемима са којима се суочавају њихови родитељи и старатељи, у циљу унапређења услова дијагностиковања, лечења и остваривања права на помоћ и потребну негу.

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Бранкица Јанковић истакла је дa je у протеклом периоду снажно подржаван развој услуга социјалне заштите у заједници, као и чињеницу да Закон препознаје групе услуга.

Неке од њих, од значаја су за особе оболеле од ретких болести , а посебно се истичу ,дневне услуге у заједници, као што су дневни боравак, помоћ у кући, затим услуге подршке за самосталан живот, као што је становање уз подршку, персонална асистенција, обука за самостални живот и друге врсте подршке неопходне за активно учешће корисника у друштву.

Државни секретар Бранкица Јанковић такође је истакла да се услуге социјалне заштите пружају у 138 градова и општина што је велики успех у односу на стање од пре десетак година, а да се услуге дневног боравка, помоћи у кући и предаха, као група услуга подршке за децу и младе и њихове породице, пружaју у 94 локалне самоуправе.

 “Ретке болести-стање 2014 ”

                                                                            фото: М. Мишков

“Подсећам да, уназад више од десет година, Министарство улаже велике напоре да унапреди квалитет живота деце која не могу да расту у својим биолошким породицама. Више од 7.500 деце и младих одвојено је од својих родитеља: 80 одсто њих смештено је у хранитељским породицама, а преосталих 20 одсто у установама социјалне заштите. Иначе, Србија спада у земље са најнижом стопом институционализације у Европи. У периоду од 2000. до 2011. године, укупан број деце и младих смештених у установама социјалне заштите смањио се за скоро половину. Највеће смањење остварено је у узрасној групи до три године – 81 одсто. Приоритет су нам и даље развој хранитељског смештаја и развој услуга у заједници за децу и њихове породице. “

“Када говоримо о материјалној подршци, код остваривања права на новчану социјалну помоћ, закон обезбеђује посебне услове за родитеље који се сами старају о свом детету са сметњама у развоју тако да не могу да буду радно ангажовани, као и изузетке под којима се право признаје само члану породице неспособном за рад у ситуацији у којој цела породица не остварује законом прописане услове. Такође, код увећане новчане социјалне помоћи предвиђено је увећање од 20% за чланове породице који су неспособни за рад. Тренутно, 106.000 породица или 270.000 лица користи право на новчану социјалну помоћ”.

Право на додатак за помоћ и негу другог лица и увећани додатак користи укупно скоро 52.000 корисника, од чега 2/3 или преко 34.000 лица користи увећани додатак. Право на посебну новчанунакнаду остварило је до сада 422 родитеља који су се посветили нези своје оболеле или деце са сметњама у развоју.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике сваке године спроведе неколико конкурса за подршку успостављању, односно одрживости постојећих услуга социјалне заштите у заједници, било да су конкурси намењени локалним самоуправама или удружењима. У просеку, укупно годишње издвоји се преко 240 милиона динара бесповратних средстава, просечно по пројекту – око 1,5милиона динара.

Државни секретар Бранкица Јанковић, на крају свог излагања, посебно је истакла да је оно што нас очекује у наредном периоду, свакако наставак започетих процеса, посебно оних који су дали добре резултате у унапређењу положаја корисника кроз њихову инклузију у заједницу.

''Појачаћемо активности на увођењу квалитета пружених услуга и контролној функцији министарства, а посебно ћемо се фокусирати на обезбеђивање обука за запослене, како би се ојачале њихове компетенције у директном раду.’’

“ Сви скупа, кроз синхронизовану мултисекторску подршку, морамо да допремо до породица којима је подршка најпотребнија, а то можемо само заједно!”

25. фебруар 2014.

Конференција о проблемима заснивања породице, трудноћи,
порођају и материнству

У свечаној сали хотела Метропол одржана је конфернција о проблемима заснивања породице, трудноћи, порођају и материнству, часописа Моја Беба.

 Конференција о проблемима заснивања породице, трудноћи, порођају и материнству

Конференцији је присуствовао велики број гостију, учесника и панелиста а дискутовало се на тему проблема заснивања породице, стерилитета, одржавања трудноће, као и самог положаја трудница и породиља у нашој земљи, проблемима са којима се оне суочавају приликом породиљског одсуства са посла,као и лошег третмана од стране несавесних послодаваца.

Конференцију је, као први панелиста, отворила Државна секретарка Министарства рада запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић која је у свом уводном излагању напоменула да чак 300.000 парова у Србији има проблем са заснивањем породице, и указала на проблем опадања наталитета, као и на чињеницу да просечна старост становника наше земље износи чак 42,2 године.

У наставку свог излагања, Државна секретарка Бранкица Јанковић такође је напоменула да би родитељи који имају више од двоје деце требало да имају предност при запошљавању, као и да све породиље којима прети отказ уместо заслуженог породиљског одсуства, треба да реагју тако што ће такве случајеве пријавити Министарству рада запошљавања и социјалне политике.

 Конференција о проблемима заснивања породице, трудноћи, порођају и материнству

Државна секретарка Бранкица Јанковић, такође је указала на злоупотребе породиљског одсуства, и апеловала на престанак истих.

Учествујући у дискусији и одговарајући на питања публике, Државна секретарка Бранкица Јанковић посебно је истакла да се морају предузети све потребне мере како би дошло до пораста наталитета у нашој земљи, ко и све потребене мере које ће омогућити будућим родитељима да остваре сва своја права, подсетивши да су деца највеће богатство једног друштва.

25. фебруар 2014.

56. рођендан Прихватилишта за децу

Прихватилиште за децу већ дуги низ година функционише као установа која збрињава најосетљивије категорије младих из целе Србије, узраста од 7 до 18 година, међу којима cу жртве насиља, злостављања и занемаривања, жртве трговине људима, деца без родитељског старања, као и деца улице.

Укупан број деце који годишње прође кроз прихватилиште износи око 600, док је у претходних 55 година збринуто преко 70.000 деце.

 56. рођендан Прихватилишта за децу

Прослава 56. рођендана Прихватилишта за децу одржана је у уторак 25. фебруара у задужбини Илије Коларца.

Прослави су присуствовале бројне личности из света културе, уметности, спорта, а испред Министарства Рада Запошљавања и Социјалне Политике присутнима се обратила Државна секретарка Бранкица Јанковић.

 56. рођендан Прихватилишта за децу

У свом обраћању, Државна секретарка Бранкица Јанковић истакла је изузетан труд и залагање, свих запослених у Прихватилишту за децу, као и сјајне резултате тог рада пожелевши свим запосленима у Прихватилишту да у будућности имају “што мање посла”.

Државна секретарка Бранкица Јанковић, такође је скренула пажњу на услове у којима Прихватилиште обавља своју делатност, као и на чињеницу да су просторије Прихватилишта које су се до 1998 године налазиле у Звечанској бр. 52 некада обухватале површину од1.130 м2, док данашње просторије обухватају површину од само 250 м2 као и то да располажу капацитетом од само 16 кревета, указавши на неопходност премештања прихватилишта у кућу минималне површине од 500 м2 са повећањем капацитета на 30 кревета.

 56. рођендан Прихватилишта за децу

На крају свог обраћања Државна секретарка Бранкица Јанковић изразила је своје задовољство акцијом Победи за децу Прихватилишта чији је циљ прикупљање новчаних средстава за пресељење, односно изградњу нових, функционалнијих просторија, као и акцијом Чуваркућица која има за циљ да анимира мрежу спољашњих сарадника како би Прихватилиште коначно постало посебно самостална институција на одговарајућој локацији, као и значај заједништва при остваривању задатог циља, подсетивши да смо “сви ми анђели са једним крилом који могу полетети само ако су загрљени!”

21. фебруар 2014.

Иновативне мере усмерене ка укључивањуразличитих рањивих
група на тржиште рада

Твининг пројекат „Припрема институција тржишта рада Републике Србије за Европску стратегију запошљавања”, који се спроводи од маја 2012. године и улази у своју завршну фазу, има за циљ јачање институционалних капацитета носилаца послова политике запошљавања у Србији, како на националном тако и на локалном нивоу, кроз јачање капацитета у области Европске стратегије запошљавања, усклађивање прописа у области запошљавања са правним тековинама Европске уније, кроз давање препорука и јачање капацитета за дијалог са Европском унијом на тему Програма реформи у области запошљавања и социјалне политике.

Посебна пажња током трајања пројекта посвећена је остваривању циља пројекта да допринесе децентрализацији политике запошљавања кроз јачање капацитета локалних савета за запошљавање за креирање и реализацију политике запошљавања у складу са ситуацијом на локалном тржишту рада.

Пројекат се финансира из европских ИПА фондова, а реализује Министарство рада, запошљавања и социјалне политике са партерима из Европске уније – Министарством рада, запошљавања, стручног усавршавања и социјалног дијалога Републике Француске и Националном службом Републике Француске, Министарством рада, породице и социјалне политике Републике Румуније и Националном службом за запошљавање Краљевине Шведске.

У претходном периоду експерти из држава чланица ЕУ – партнера на пројекту (Француске, Шведске и Румуније) спровели су низ активности на јачању капацитета локалних савета за запошљавање, у сарадњи са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике и Националном службом за запошљавање. Ове активности обухватале су пружање обука у вези са тумачењем и употребом информација о ситуацији на тржишту рада, циклусом политике запошљавања и методама за планирање мера у области запошљавања, промовисање кластера локалних савета за запошљавање, пружање подршке при припреми локалних акционих планова запошљавања, који су у складу са националним акционим планом запошљавања и специфичним карактеристикама локалних тржишта рада.

Дана 21. фебруара 2014. године у Београду је одржан семинар на тему „Иновативне мере усмерене ка укључивању различитих рањивих група на тржиште рада”, са циљем пружања помоћи Министарству рада, запошљавања и социјалне политике и Националној служби за запошљавање, али и свим другим заинтересованим странама – учесницима у креирању и спровођењу политике запошљавања, у дефинисању препорука за увођење нових и иновативних мера које се употребљавају у области политике запошљавања у земљама чланицама Европске уније, а које се могу увести у националну политику. Експерти из Француске, Шведске и Румуније представиће примере најбољих пракси активне политике запошљавања у својим земљама, у вези са иновативним мерама које су усмерене ка укључивању различитих рањивих група на тржиште рада.

20. фебруар 2014.

Одржан семинар о родној равноправности за секретаре/ке политичких
партија региона Централне и Јужне Србије

Други од укупно пет семинара о родној равноправности за секретаре и секретарке политичких партија на локалном нивоу одржан је 18. и 19. фебруара 2014. године у Врњачкој Бањи. Овај семинар био је намењен секретарима и секретаркама политичких партија из региона Централне и Јужне. По завршетку овог семинара, 20. и 21. фебруара биће одржан и семинар за представнике/це политичких партија из региона Западне и Југозападне Србије.

У складу са Националним акционим планом за имплементацију Националне стратегије за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности, један од приоритета рада Управе за родну равноправност Министарства рада, запошљавања и социјалне политике је повећање учешћа жена у процесима одлучивања и остваривање равноправне заступљености жена на свим нивоима и у свим областима. Имајући у виду да су политичке партије једна од циљних група, организован је семинар о родној равноправности за секретаре/ке политичких странака на локалном нивоу. Обука за секретаре/ке политичких партија део је активности који финансијски помаже краљевина Шведска.

 Одржан семинар о родној равноправности за секретаре/ке политичких партија региона Централне и Јужне Србије

Отварању и раду овог семинара присуствовала је државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике др Невенка Михајловић која је отворила семинар и том приликом се обратила учесницима и учесницама.

„Министарство и Управа за родну равноправност веома су посвећени питањима родне равноправности, посебно на локалном нивоу, јер се на том нивоу ствари збиља и покрећу. Желимо да у пракси обезбедимо поштовање свих докумената које смо израдили и усвојили, а имамо израђен целокупан законодавни и институционални оквир.“

„Посебно ми је драго што данас видим предстaвнике различитих партија, како оних на власти, тако и опозиционих партија из Централне, Јужне и Западне Србије. Драго ми је да сте препознали важност овог семинара и хвала вам што сте у току предизборне кампање издвојили своје драгоцено време да дођете овде и чујете нешто ново из области родне равноправности. Током планирања циклуса семинара, ми смо имали и консултативне састанке са руководством ваших партија и од њих смо добили важне информације за кројење радионица у складу са вашим потребама“, истакла је приликом поздравног говора др Невенка Михајловић.

 Одржан семинар о родној равноправности за секретаре/ке политичких партија региона Централне и Јужне Србије

Државна секретарка је додала да су секретари и секретарке за питање које промовишемо веома важни, као и да ће о томе бити речи током наредна два дана. „Морате бити свесни велике улоге коју имате у партијама, јер ви на непосредан начин радите са чланством својих странака, ви сте свесни свих њихових квалитета. Сигурна сам да ће вам знања која ћете стећи током ова два дана помоћи да у будућности препознате и капацитете ваших женских кадрова и да их на једнак начин као и мушкарце укључите у рад свих страначких органа, а потом и представничких и извршних тела у локалним самоуправама. Питање равноправности мушкараца и жена је развојно питање, то је принцип који подједнако користи свима, јер сложићете се да немамо тај луксуз да не уважавамо потенцијале половине вашег чланства, коју чине управо жене.Очекујемо да током ова два дана научите да препознате родну неједнакост која се јавља свуда и да потом у свакодневном раду радите на њеном отклањању. Рецимо, уколико сте свесни да би нека од ваших чланица на бољи начин од мушког колеге обављала одређену функцију, немојте да оклевате већ реагујте и утичите на то да праве особе буду на правим местима.“

Након обуке одржане у региону Београда са околином, као и две обуке које се одржавају за регионе Централне и Јужне Србије, а потом и Западне и Југозападне Србије, биће организована још два семинара и то за подручје Војводине, као и Источне и Југоисточне Србије.

18. фебруар 2014.

Полагање венаца и одавање почасти на три споменика у
склопу посете министра одбране Републике Азербејџан

У склопу званичне посете Републици Србији, министар одбране Републике Азербејџан генерал – пуковиник Закир Хасанов 17. фебруара 2014. године положио је венце и цвеће на споменике Хејдару Алијеву, Милораду Павићу и деци страдалој у НАТО агресији током 1999. године у Ташмајданском парку у Београду.

 Полагање венаца и одавање почасти на три споменика у склопу посете министра одбране Републике Азербејџан

Хејдар Алијев био је први председник независне Републике Азербејџан. Милорад Павић био је истакнути српски писац који је светску славу стекао романом „Хазарски речник“.

 Полагање венаца и одавање почасти на три споменика у склопу посете министра одбране Републике Азербејџан

Споменик деци настрадалој током НАТО агресије СР Југославије 1999. године, када је око 2.500 цивила и више од 80 деце изгубило живот, снажна су антиратна порука и протест против убијања недужних цивила и деце у ратним сукобима.

 Полагање венаца и одавање почасти на три споменика у склопу посете министра одбране Републике Азербејџан

***********

Ташмајдански парк у Београду обновљен је донацијом Азербејџана и отворен 8. јуна 2011. године. Део је културне мисије Азербејџана да даје средства за обнављање паркова у другим државама, као што су паркови у Букурешту, Истанбулу и још неким европским градовима, у којима се подижу споменици првом председнику те земље након стицања независности, иначе оцу садашњег председника Илхама Алијева. Споменици Алијеву и Павићу високи су око три метра и налазе се на централној стази парка, а аутор бронзаних скулптура је азербејџански вајар Натиг Алијев.

15. фебруар 2014.

Председник Владе РС одаo почаст вожду Карађорђу

Поводом обележавања националног празника Сретења – Дана државности Србије председник Владе Републике Србије Ивица Дачић на сам дан празника, 15. фебруара 2014. године у 12.00 часова традиционално jе положиo венац Владе Републике Србије на саркофаг вожда Карађорђа у цркви светог Ђорђа на Опленцу код Тополе.

 Председник Владе РС одаo почаст вожду Карађорђу

Церемонија полагања венца Владе Републике Србије била је обављена уз највише државне и војне почасти које је, том приликом, одала почасна јединица Гарде Војске Србије и Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије.

 Председник Владе РС одаo почаст вожду Карађорђу

14. фебруар 2014.

Комеморативна свечаност поводом 99. годишњице од смрти
др Елизабет Рос и чланица британске мисије

14. фебруара 2014. године одржано је комеморативно окупљање поводом обележавања 99. годишњице смрти др Елизабет Рос и чланица британске мисије. Комеморација је одржана на Варошком гробљу у Крагујевцу. У име Министарства рада, запошљавања и социјалне политике венац је положио државни секретар Негован Станковић. Комеморацији су присуствовали представници амбасада Велике Британије, Канаде и Аустралије, Међународног комитета Црвеног крста, Српског лекарског друштва, Града Крагујевца и многи други.

 Комеморативна свечаност поводом 99. годишњице од смрти др Елизабет Рос и чланица британске мисије

Докторка Елизабет Рос и њене колегинице су поред медицинске помоћи Србији за време епидемије тифуса дале и велики допринос процесу еманципације жена, освајању грађанских и политичких слобода. Током Првог светског рата епидемија тифуса однела је око 200.000 живота у Србији. На споменику пише „Народу сте српском даровале срце“. Иако су веровале да само раде свој посао заиста су показале да су пријатељство и поштовање међу људима оно што је највредније и најтрајније.

 Комеморативна свечаност поводом 99. годишњице од смрти др Елизабет Рос и чланица британске мисије

13. фебруар 2014.

Oбележавањe националног празника Сретење – Дан државности Србије

Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије саопштава да ће 14. фебруара 2014. године у 16.00 часова са Савске терасе Београдске, Калемегданске тврђаве, поводом обележавања националног празника, уз највише државне и војне почасти бити извршена почасна артиљеријска паљба која традиционално «најављује» празник.

Такође поводом обележавања националног празника, у основним и средњим школама у Републици Србији ће бити реализоване тематске активности посвећене значајним историјским догађајима и личностима из националне историје, а посебно Првом српском устанку и Сретењском уставу.

11. фебруар 2014.

113. годишњице смрти краља Милана

Државни секретар Mинистарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић предводио је државну церемонију обележавања 113. годишњице смрти краља Милана 11. фебруара 2014. године у 12.00 часова крај владаревог гроба који се налази у манастиру Крушедол на Фрушкој Гори.

 113. годишњице смрти краља Милана

Организатор државне церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Венце су такође положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Општина Ириг, удружења и грађани.

 113. годишњице смрти краља Милана

10. фебруар 2014.

Експланаторни скрининг за Поглавље 19

Састанак експланаторног скрининга за Поглавље 19 – Социјална политика и запошљавање одржава се у Бриселу од 10. до 12. фебруара 2014. године. Председница Преговарачке групе 19 је Бранкица Јанковић, државна секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, које је надлежна институција за вођење преговора у овој области, a делегацију ће предводити Владимир Пешић, заменик председника Преговарачке групе 19.

Делегацију Републике Србије чине представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства здравља, Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, Канцеларије за људска и мањинска права, Тима за социјалну инклузију и смањење сиромаштва при Кабинету министра без портфеља задуженог за европске интеграције, Канцеларије за европске интеграције и Републичког завода за социјалну заштиту. Европску унију представљаће експерти из Дирекората за запошљавање и једнаке могућности и Директората за проширење.

У оквиру Преговачког поглавља 19 главне теме су: заштита на раду, радно законодавство, социјални дијалог, политика запошљавања, социјална инклузија, социјална заштита, Европски социјални фонд, особе са инвалидитетом и једнаке могућности.

Другог дана експланаторног скрининга биће одржан састанак са делегацијом Европске комисије – генералним директоратом за запошљавање, социјална питања и инклузију поводом анализе кључних стратешких изазова у области запошљавања и социјалне политике за Репблику Србију што ће бити уводни део стратешког документа Владе Републике Србије – Програм реформи у области запошљавања и социјалне политике (ESRP – Employment and Social Reform Programme). Република Србија има обавезу да овај документ усвоји до краја 2014. године и тим поводом Влада Републике Србије је образовала међуресорну радну групу за израду програма реформи политике запошљавања и социјалне политике, чији председник је Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

10. фебруар 2014.

Нерадни дани 15, 16. и 17. фебруар

Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији Сретење – Дан државности Србије je државни празник и празнује се 15. и 16. фебруара.

С обзиром на то да 15. и 16. фебруар ове године падају у суботу и недељу, према закону нерадан је и први следећи радни дан – понедељак, 17. фебруар.

7. фебруар 2014.

Одржан округли сто и представљање нацрта «Упоредне студије о
релевантној пракси родне равноправности у пословању»

Нацрт “Упоредне студије о релевантној пракси родне равноправности у пословању“ представљен је на округлом столу који је одржан 6. фебруара 2014. године у Београду. Студија је израђена у оквиру активности Националног акционог плана (НАП) за имплементацију Националне стратегије за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности, уз подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (SIDA).

У студији коју је за Министарство израдило удружење “Једнаке могућности“ су обухваћени сви аспекти живота савремене запослене жене, тако да су разматрани степен (платни јаз, положај на тржишту рада, радно време), усклађивање радних и приватних обавеза, праведно поступање и поштовање људских и радних права, као и промовисање образовања, обуке и стручног усавршавања. Истраживање је обављено на узорку од 10 приватних и 11 државних предузећа из целе Србије.

 Одржан округли сто и представљање нацрта «Упоредне студије о релевантној пракси родне равноправности у пословању»

Округли сто који је одржан био је прилика да се јавности представи израђени нацрт Упоредне студије, као и да се дискутује о њеним резултатима и препорукама за даље деловање. Округли сто је отворила државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике др Невенка Михајловић и шеф одељења за развој и сарадњу Шведске амбасаде у Београду господин Торгни Свенунгсон. Након званичног отварања, присутни су имали прилике да чују представљање Упоредне студије, те излагања страних консултаната ангажованих на овом пројекту који су представили примере добре праксе из земаља Скандинавије, те Велике Британије и земаља Европске Уније. Представнице приватних и јавних предузећа из наше земље говориле су о примерима добре праксе у оквиру својих фирми.

 Одржан округли сто и представљање нацрта «Упоредне студије о релевантној пракси родне равноправности у пословању»

“Полазна основа за иницирање истраживања које је довело до израде Упоредне студије је чињеница да је у нашој земљи, као и у већини земаља данас, видљива економска неједнакост између мушкараца и жена. Много је података који сведоче о овој неједнакости, а већина њих указује да су жене у посебно неравноправном положају у оквиру великих предузећа – како приватних, тако и државних. Жене данас у оквиру великих радних организација зарађују мање од мушкараца, мање су им доступне руководеће позиције, посебно у такозваним мушким сферама пословања, места у управним одборима предузећа броје мали број жена. Жене имају потешкоће да ускладе професионални и приватни живот, јер се њихове обавезе настављају и у оквиру домаћинства и манифестују се кроз обављање неплаћених кућних послова, неге деце и старијих чланова породице. Често су приморане да одлажу рађање или не користе целокупно родитељско одсуство и слично. Са друге стране, постоје и примери добрих пракси предузећа која уважавају потребе и посебности својих запослених и која подстичу друштвено одговорно пословање. Такве примере је потребно промовисати са циљем да пословно окружење прихвати ту праксу, навела је државна секретарка др Невенка Михајловић. Истакла је да је Министарство веома задовољно што су пред нама данас конкретни резултати о положају жена у пословању и поручила да је Република Србија и Министарство рада, запошљавања и социјалне политике веома посвећено питању унапређења родне равноправности у свим сферама и на свим нивоима. “Наставићемо и у наредном периоду да предузимамо све неопходне кораке како бисмо питање родне равноправности оживели у пракси и како бисмо дошли до оних стандарда којима се тежи у целој Европи“, рекла је др Михајловић.

 Одржан округли сто и представљање нацрта «Упоредне студије о релевантној пракси родне равноправности у пословању»

На крају излагања предвиђених говорница и говорника уследила је дискусија о резултатима студије у којој су учествовали државни службеници и службенице, представнице великих приватних и јавних предузећа, представнице синдиката и удружења послодаваца, као и национални и међународни експерти и експерткиње.

У складу са препорукама овог округлог стола биће израђена финална верзија студије која ће у наредном периоду бити доступна широј јавности у штампаној форми, као и у електронској форми на веб сајту Управе за родну равноправност.

3. фебруар 2014.

Посета Дому "Вера Благојевић" у Бањи Ковиљачи

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић посетила је Дом за децу и омладину "Вера Благојевић" у Бањи Ковиљачи. Осим делатности смештаја деце и младих без родитељског старања, карактеристика ове установе је да је она једна од пет установа у којој је развијена и услуга мале домске заједнице за децу и младе са сметњама у развоју, са I и II степеном подршке.

 Посета Дому Вера Благојевић у Бањи Ковиљачи

Након обиласка установе и разговора са корисницима, државна секретарка је одржала састанак са управом дома.

Теме састанка су биле разматрање могућности формирања још две мале домске заједнице за поменуту корисничку групу. У ту сврху неопходно би било стављање у функцију простора тзв. Објекта А, а на овај начин би се осигурало ангажовање свих тренутно запослених у установи у будућем периоду.

На састанку је договорен начин будуће реализације задатих циљева и опредељени су потенцијални корисници услуга новоформираних малих домских заједница.

Државна секретарка Бранкица Јанковић је приликом посете још једанпут истакла значај ових услуга за систем социјалне заштите, као и то да су искуства која су стечена у досадашњем раду у овој установи од непроцењиве вредности за будуће пружаоце услуге малих домских заједница и заштите деце и младих са сметњама у развоју.