Архива - август 2013.

30. август 2013.

ПАНЧЕВО ДОБИЛО НОВИ ВРТИЋ

Државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић , посетила је Панчево, обишла градску кућу и упознала се са функционисањем општине и том приликом говорила о будућој сарадњи. Државна секретарка обишла је установе социјалне заштите и свечано отворила вртић ''Црвенкапа.''

 ПАНЧЕВО ДОБИЛО НОВИ ВРТИЋ

Свечаном отварању присуствовао је и градоначелник Панчева Павле Раданов. Отварањем вртића окончана је дуготрајна борба локалне самоуправе за остваривање и заштиту права најмлађих. Родитељи су годинама на листи чекања за упис деце у вртић ПУ ''Дечја радост'' у Панчеву тако да ће се отварањем вртића ''Црвенкапа'' који ће примити 100 малишана листа чекања смањити на сто педесеторо деце.

 ПАНЧЕВО ДОБИЛО НОВИ ВРТИЋ

Госпођа Божовић је изјавила да у складу са Националном стратегијом и Акцоним планом за унапређење положаја жена , Министарство рада, запошљавања и социјалне политике у оквиру пројекта који финансира Краљевина Шведске, афирмише жене у економском, политичком и медијском сегменту. Радиће се, како је рекла и на томе да жене пре свега постану економски независне и да се више баве својом каријером.

У оквиру посете Панчеву државна секретарка Стана Божовић посетила је и Сигурну кућу и најавила унапређење сарадње посебно када је реч о борби против насиља над женама.

28. август 2013.

Станковић у посети Ловћенцу

Државни секретар Негован Станковић обићи ће данас радове на споменику Жртвама фашизма у Ловћенцу. Споменик се према извештају Међуопштинског завода за заштиту културе Суботица, налази у веома лошем стању, а санација оштећења требало би да буде завршена у најкраћем року.

Негован Станковић ће уручити кључеве возила за геронтодомаћице, финансирана од стране Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, а у оквиру пројекта „Кућна нега и помоћ старим лицима и особама са инвалидитетом у општини Мали Иђош”.

Наведена посета биће завршена састанком државног секретара са председником општине Мали Иђош господином Марком Ровчанином.

27. август 2013.

208. годишњица оснивања Правитељствујушчег совјета српског

Државна церемонија полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 208. годишњице оснивања Правитељствујушчег совјета српског одржана је 27. августа 2013. године крај споменика кнезу Сими Марковићу у Великом Борку код Барајева. Венце су положити представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, председник општине Барајево, бројна удружења и грађани, а у организацији Одбора Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 208. годишњица оснивања Правитељствујушчег совјета српског

Правитељствујушчи совјет српски, први орган извршне власти у устаничкој Србији и претеча савремене Владе Републике Србије, основан је 27. августа 1805. године у кући кнеза Симе Марковића у селу Велики Борак код Барајева. Оснивање Совјета био је један од најзначајнијих потеза устаничких првака предвођених Карађорђем, а све са циљем постепене успоставе органа извршне власти у једној држави у настајању.

Иако је деловао свега неколико година Правитељствујушчи совјет српски представљао је, поред скупштине устаничких првака, први стални орган власти чиме је устаничка Србија кренула путем обнове државности након вишевековне отоманске владавине.

 208. годишњица оснивања Правитељствујушчег совјета српског

21. август 2013.

99. годишњица Церске битке

Председник Владе Републике Србије, господин Ивица Дачић предводио је централну државну церемонију поводом обележавања 99. годишњице Церске битке која је обележена 19. августа 2013. године у 11.00 часова у оквиру спомен-комплекса „Церска битка” у Текеришу код Лознице. Том приликом председник Владе обратио се присутнима.

 99. годишњица Церске битке

Организатор свечаности је Влада Републике Србије - Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Крај Спомен-костурнице у Текеришу венце су положили амбасадор Словачке у Србији, војни изасланик Републике Чешке као и бројна удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 99. годишњица Церске битке

Церска битка, који се одиграла током августа 1914. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Српске војске у читавом току Првог светског рата. То је, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.

Остваривши победу у знаменитој Церској бици припадници Српске војске предвођени генералом Степом Степановићем пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације све до наших дана.

 99. годишњица Церске битке

Фотографије Фото ТАНЈУГ

 

21. август 2013.

Сутра исплата борачких инвалиднина

Исплата основних инвалидских примања војних инвалида и корисника породичне инвалиднине за јул 2013. године почеће у четвртак 22. августа 2013. за кориснике путем текућих рачуна и путем упутница.

19. август 2013.

Oбележена 208. годишњица боја на Иванковцу

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић предводио је Државну церемонију којом је у Републици Србији обележена 208. годишњица боја на Иванковцу. Церемонија је одржана 18. августа 2013. године са почетком у 11.00 часова на локалитету „Шанчеви на Иванковцу” код Ћуприје.

 Oбележена 208. годишњица боја на Иванковцу

Организатор државне церемоније  је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Крај споменика Миленку Стојковићу на Иванковцу  положени су ловорови венци и одате државне и војне почасти почасти. Венце су положили представници  Министарства одбране и Војске Србије, општине Ћуприја, као и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 Oбележена 208. годишњица боја на Иванковцу

Бој на Иванковцу, који се одиграо 18. августа 1805. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника, предвођених Миленком Стојковићем, у читавом раздобљу Првог српског устанка. То је, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.

Остваривши победу у знаменитом боју на Иванковцу српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.

 Oбележена 208. годишњица боја на Иванковцу

 

19. август 2013.

У среду исплата за негу и помоћ другог лица

Данас је уплаћен додатак за негу и помоћ другог лица и накнаде за издржавање лица на породичном смештају. Исплата корисницима тог додатка, за јул месец 2013. године, почеће у среду, 21. августа.

17. август 2013.

Обележeна 72. годишњица злочина на Теразијама

Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије је комеморативним окупљањем и полагањем венаца и цвећа код Споменика обешеним родољубима на београдском Тргу Теразије 17. августа обележена 72. годишњица злочина почињеног над цивилима од стране окупационих снага. Венце су положили државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, представници Града Београда, удружења и грађани. Церемонији су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије.

 Обележeна 72. годишњица злочина на Теразијама

Период Другог светског рата обележен је не ретко масовним злочинима над цивилним становништвом. У низу трагичних догађаја који су се одиграли у тада окупираној Србији, по својим ефектима посебно се издваја злочин почињен на београдском тргу Теразије 17. августа 1941. године. Тога дана, немачке окупационе власти обесиле су на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

У спомен на петорицу суграђана трагично страдалих 17. августа 1941. године, Град Београд је на тргу Теразије, у непосредној близини Игумановљеве палате, 1983. године поставио Споменик обешеним родољубима. Овај репрезентативни меморијал дело је академског вајара Николе Јанковића.

 Обележeна 72. годишњица злочина на Теразијама

Споменик, постављен на мермерном постаменту, је висине 400 цм, а пречника 80 цм. Рељеф приказује призор вешања петорице Београђана од стране окупационих власти. У непосредној близини споменика била је постављена спомен-плоча са епитафом који гласи:

„Борцима за слободу које су фашистички окупатори обесили на Теразијама 17. августа 1941. године: Јовану Јанковићу, раднику, Ратку Јевићу, земљораднику, Велимиру Јовановићу, земљораднику, Светиславу Милину, раднику, Милораду Покрајцу, ученику.“

1983. Грађани Београда

16. август 2013.

Oбележена 92. годишњица смрти краља Петра Првог Ослободиоца

Комеморативну церемонију поводом обележавања 92. годишњице смрти краља Петра Првог Ослободиоца која је данас одржана у цркви светог Ђорђа на Опленцу код Тополе предводио је Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић 16. августа 2013. године у 11.30 часова у цркви светог Ђорђа на Опленцу код Тополе. Уз највише државне и војне почасти, крај владаревог саркофага венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Топола као и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 Oбележена 92. годишњица смрти краља Петра Првог Ослободиоца

Организатор државне комеморативне свечаности је Влада Републике Србије, односно њен Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Краљ Петар Први Ослободилац, умро 16. августа 1921. године у Београду. Био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. На престо је дошао након Мајског преврата и убиства краља Александра Првог и краљице Драге 1903. године. Владавину Петра Првог обележили су Анексиона криза, тзв. Царински рат са Аустроугарском, као и Балкански и Први светски рат. Из њих је Србија, након великих победа на Куманову, Брегалници, Церу, Колубари и Солунском фронту и великих људских жртава, своју државност унела у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

 Oбележена 92. годишњица смрти краља Петра Првог Ослободиоца

 

16. август 2013.

У уторак исплата дечјег и родитељског додатка

Исплата дечјег и родитељског додатка за месец јул почеће у уторак 20. августа 2013. године.

 

16. август 2013.

Сутра исплата социјалне помоћи

Данас је уплаћена новчана социјална помоћ, накнада за издржавање лица на породичном смештају и посебна новчана накнада из права по Закону о социјалној заштити. Непосредна исплата корисницима почеће сутра, у суботу 17. августа 2013. године.

15. август 2013.

Ефикасна интервенција инспекције

Поводом нехуманог понашања против труднице Марије Милошевић, “Ало!” се обратио и Инспекцији Министарства рада, која је моментално изашла на терен и поднела захтев за покретање прекршајног поступка против Драгана Тасића, власника пицерије “Акт”!

- На основу информације, коју је Инспекторат за рад добио од листа “Ало!”, инспектор рада Одсека у Јагодини је по службеној дужности извршио инспекцијски надзор и послодавцу је наложио да сходно одредбама Закона о раду, са Маријом Милошевић, закључи уговор о раду. Истовремено, инспектор рада је против послодавца поднео захтев за покретање прекршајног поступка због незаконитог отказа – рекао је за “Ало!” Драгољуб Пеурача, директор инспектората за рад Републике Србије.

Тек након посете инспекције, редакцији “Ало!”, занимљиво је, јавио се и власник пицерије Драган Тасић, који је покушао да нам објасни да проблем није до њега, већ до поште која није испоручила ниједан од два уговора који је послао?!?

- Зашто није примила ниједан од уговора, стварно не знам. Мора да је до поште. Ето, сад сам научио лекцију, следећи пут ћу слати препоручено - додаје власник пицерије. Иако нам је Тасић објаснио да је уговор слао поштом јер зна да је Марија везана за кревет, Марија нам је јуче јавила да су је, након посете инспекције, хитно звали да дође и потпише уговор.

13. август 2013.

Oбележена 207. годишњица Боја на Мишару

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић предводио је државну церемонију поводом 207. годишњице Боја на Мишару која је данас одржана крај споменика мишарским јунацима у Мишару код Шапца. Том приликом Станковић се обратио присутнима. Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Шапца и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 Oбележена 207. годишњица Боја на Мишару

Бој на Мишару, који се одиграо 13. августа 1806. године, представљао је једну од најзначајнијих победа устаника над јединицама регуларних оружаних снага Отоманског Царства. Предвођени вождом Карађорђем и истакнутим устаничким првацима шабачког и ваљевског краја, Срби су том приликом однели бриљантну победу која је учврстила положај устаника и драматично угрозила статус Турака у оквиру Београдског пашалука.

У самом центру села Мишар код Шапца 1906. године, поводом обележавања јубиларне стоте годишњице боја на Мишару, подигнут је споменик а у наредном периоду и здање музеја са поставком која приказује сам бој, догађаје који су му претходили, знамените учеснике ове велике битке, као и његове последице. Витки споменик, укупне висине 6,33 м, који се завршава скулпторалном композицијом двоглавог орла, подигнут је средствима Дриносавског кола јахача "Кнез Михаило".

Поводом обележавања јубиларне 200. годишњице боја на Мишару, 2006. године Министарство рада и социјалне политике у сарадњи са Шапцем, а по пројекту стручњака Завода за заштиту споменика културе (Ваљево) омогућило је свеобухватну обнову самог споменика, здања музеја, као и сеоске школе у Мишару.

 Oбележена 207. годишњица Боја на Мишару

12. август 2013.

Најдужи одмори у просвети

Инспекција рада поднела је прошле године 42 решења везана за спречавање радника да користе законом загарантовани годишњи одмор, а до јуна ове године 25. На основу инспекцијских надзора утврдили смо да у већини случајева послодавци омогућавају запосленима право на коришћење годишњег одмора, али се он утврђује у законском минимуму, без увећања по обавезним додатним критеријумима. Не доносе се писана решења, а ако се и донесу, она се запосленом достављају у року краћем од утврђеног законом, најчешће на дан почетка коришћења одмора - изјавио је за данашање "Новости" Драгољуб Пеурача, директор Инспекције рада.

Посебан проблем је са онима који раде на одређено и који право на сразмеран годишњи остварују за сваки период рада. Они се најчешће плаше да поднесу захтев за коришћење одмора, јер газда онда неће поново са њима да заснује радни однос.

У 2012. инспектори су извршили 31.374 надзора у области радних односа, којима је обухваћено 492.598 запослених. Донето је 4.213 решења о отклањању утврђених повреда Закона о раду (због неправилности око заснивања радног односа, око исплате зарада и око измена и допуна уговора о раду). Од јануара до јуна ове године извршен је укупно 15.671 надзор, којим је обухваћено 236.528 запослених. Донето је 2.076 решења о отклањању повреда закона.

У фирмама се неретко крши закон, мада у папирима све изгледа "чисто". Најчешће се у решењу води да је радник добио већи број дана него што их је стварно користио. Ако нико ово не пријави инспекцији, она нема начина да утврди кршење закона.

- И када послодавац изда решење о коришћењу годишњег одмора, тешко је утврдити да ли га је запослени користио и у ком обиму - објашњава Пеурача. У случајевима када послодавац није запосленом донео решење најкасније 15 дана пре датума одређеног за почетак одмора, сматра се да му је то право ускратио. Тада инспектор рада против њега подноси захтев за покретање прекршајног поступка.

Иначе, по закону, запослени има право на годишњи одмор после шест месеци непрекидног рада. Он може да траје најмање 20 радних дана и радник не може да га се одрекне, као што му се не може ускратити. Број слободних дана утврђује се тако што се законски минимум увећава по основу доприноса на раду, услова рада, радног искуства, стручне спреме запосленог и других критеријума утврђених општим актом или уговором о раду.

У случају престанка радног односа, послодавац је дужан да запосленом изда потврду о искоришћеном броју слободних дана.

- Када неко ради код два послодавца са непуним радним временом, у случају обраћања за савет, инспектор рада ће га упутити да са послодавцима постигне договор о времену коришћења годишњег одмора - наглашава директор Инспекције. Ако постоје проблеми, инспектор ће решењем наложити фирми да недостатке исправи, у супротном следи прекршајна пријава.

Законом одређен минимум од 20 радних дана годишње, уз Србију, у Европи има и Велика Британија. Најдужи одмор имају Данци и Немци - најмање 30 радних дана. Иначе, годишњи одмори у складу са законом најчешће се користе у средњим и великим предузећима, јер су у њима и чешће инспекцијске контроле. Свака четврта велика фирма осим годишњег даје два до пет додатних слободних дана као награду за добре резултате. У малим фирмама са највише 10 запослених послодавци чешће "закидају" слободне дане.

Просечни одмори у привреди трају 24 радна дана, а у јавном сектору 32. У просвети, кад се споје сви распусти и слободни дани, могу да потрају и по месец и по.Новчаном казном од 400.000 до 600.000 динара казниће се за прекршај компанија која запосленом ускрати право на годишњи одмор, а за исти прекршај предузетник ће бити кажњен са 100.000 до 300.000 динара. Казну од 20.000 до 40.000 динара платиће и одговорно лице у правном лицу.

9. август 2013.

Корак до правде

Прилази највећем броју судова, не због параграфа и слова закона, већ због високих и бројних степеница инвалидима остају непремостива препрека. У Шапцу тих проблема више немају. На степеништу зграде Основног суда од данас ради лифт платформа за улазак инвалида. Уградња је коштала 1,33 милиона динара од чега је ресорно Министарство обезбедило 850.000 динара, док је града Шабац учествовао са 480.000 динара – рекао је Драги Видојевић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

Током протеклих седам месеци за 11 различитих пројеката у области заштите инвалида у Шапцу, Министарство је обезбедило 2,12 милиона динара, рекао је Видојевић.

Уградња лифта испред Оптшинског суда у Шапцу омогућена је реализацијом пројекта „Корак до правде" Удружења параплегичара Мачванског округа.

9. август 2013.

До закона као праве мере бројних интереса

Закони о раду и о штрајку су припремљени али још нису у потпуности усаглашени. Да би ушли у процедуру морају да се избалансирају бројни интереси – послодаваца, синдиката, државе али и захтеви ЕУ да се испоштују стандарди у овој области, рекао је у интервјуу данашњим „Новостима“ Јован Кркобабић, потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике.

Нереално је очекивати да се постигне апсолутни консензус. Зато је неопходно да нађемо заједнички именитељ за све ове чиниоце и да се колико је то могуће уваже и ускладе сва гледишта. До краја године покушаћемо све то да усагласимо, најавио је министар рада, запошљавања и социјалне политике.

Кркобабић је нагласио да је спреман да у сваком тренутку предочи резултате рада Министарства, без обзира што су они видљиви и препознатљиви. Упркос тешкој економској ситуацији ниједно социјално давање није каснило. Пензије се исплаћују редовно као дечји, матерински и сви остали додаци. Пола милиона наjсиромашнијих пензионера Србије добило је четири рате једнократне помоћи. Све је до у динар и у сат испоштовано. Напомињем да је надлежни скушптински одбор позитивно оценио сва три извештаја о раду Министарства.

Од свих служби Министарства захтевам строгу штедњу. Ево и најсвежијег податка: од 15. маја до 5. августа Национална служба за запошљавање, захваљујући пре свега новом менаџменту, који је поставио прецизне стандарде рада, остварила је уштеду од 150 милиона динара. То је модел рада у мом ресору. Уштеде се постижу на сваком кораку, на укидању бесмислених набавки и службених путовања која не доносе корист за државу, на забрани коришћења аутомобила у приватне сврхе и многим другим позицијама. Увели смо ред, дисциплину и домаћинско пословање и то нам треба у целом државном апарату, рекао је за „Новости“ министар рада, запошљавања и социјалне политике.

8. август 2013.

Свака друга повреда на раду у грађевинарству

Поводом обележавања Дана грађевинара државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Драги Видојевић, директорка Управе за безбедност и здравље на раду Вера Божић Трефалт и директор Инспектората за рад Драгољуб Пеурача, заједно са социјалним партнерима обишли су градилиште на изградњи моста Борча-Земун.

 Свака друга повреда на раду у грађевинарству

Државни секретар Драги Видојевић истакао је да стање у делатности грађевинарства није задовољавајуће. Нажалост, највећи број повреда на раду је управо у овој делатности и он чини 50 одсто од укупног броја повреда на раду у Републици Србији, што намеће обавезу да свако у свом делу посла учини све што је потребно да се доследно примењују мере безбедности и здравља на раду и побољшају услови рада у грађевинарству.

У просеку на извођењу радова на изградњи моста Борча-Земун дневно учествује око 250-280 запослених из Кине и између 180-220 запослених из Србије. Како би се испоштовали планирани рокови на изградњи моста, ради се седам дана у недељи. При извођењу радова, на високим летњим температурама, ради се двократно у периоду од 06:00-11:00 часова пре подне и у периоду од 16:00-20:00 часова поподне.

Мост Борча-Земун биће део обилазнице око Београда и треба да повеже зрењанински и панчевачки пут, чиме ће се остварити боља саобраћајна веза за више од пола милиона становника општина Земун, Палилула и Нови Београд. Дужина моста је 1500 метара али ће бити изграђено и 21 километар прилазних путева које граде Кинеска компанија путеви и мостови (China road and bridge corporation) у сарадњи са домаћим фирмама.

 Свака друга повреда на раду у грађевинарству

Циљ обележавања овог Дана, између осталог, је да се укаже на важност примене мера безбедности и здравља на раду ради спречавања повреда на раду и професионалних болести и да укаже на неопходност сарадње послодаваца и запослених у области безбедности и здравља на раду.

У Србији је 8. август - Дан грађевинара обележен низом манифестација у знак сећања на трагичне догађаје током тродневног штрајка грађевинских радника који је окончан 8.августа 1940.године. Штрајк је уследио након неуспешних преговора синдиката и послодаваца у вези измена колективног уговора за делатност грађевинарства, а посебно у делу прилагођавања износа дневница због пораста трошкова живота и услова рада. Прихватање захтева грађевинских радника и промене колективног уговора остали су у сенци репресије на грађевинским радницима у Ваљеву, Београду, Земуну и другим градовима Србије.

Фотографије Фото ТАНЈУГ - Фото галерија

7. август 2013.

Помоћ Иванишевићима

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, као и њене надлежене службе, реаговало је истог тренутка по примљеном захтеву Синише Иванишевића, чија су двојица синова страдала у језеру код Варварина, и упутило непходна средства за трошкове сахране у висини од 50.000 динара.

Истовремено је и Комесаријат за избеглице и миграције Србије по извештају и достављеној документацији повереника за избеглице општине Параћин, Иванишевићима, иначе избегличкој породици из Хрватске, дао налог за исплату новчаних средстава помоћи.

6. август 2013.

Обилазак моста Борча - Земун поводом Дана грађевинара

Поводом обележавања Дана грађевинара у четвртак 8. августа у 10 часова, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Драги Видојевић, директорка Управе за безбедност и здравље на раду Вера Божић Трефалт и директор Инспектората за рад Драгољуб Пеурача, обићи ће градилиште на изградњи моста Борча-Земун. Циљ обележавања овог Дана, између осталог, је да се укаже на важност примене мера безбедности и здравља на раду ради спречавања повреда на раду и професионалних болести и да укаже на неопходност сарадње послодаваца и запослених у области безбедности и здравља на раду.

У Србији ће 8. август - Дана грађевинара бити обележен низом манифестација у знак сећања на трагичне догађаје током тродневног штрајка грађевинских радника који је окончан 8.августа 1940.године. Штрајк је уследио након неуспешних преговора синдиката и послодаваца у вези измена колективног уговора за делатност грађевинарства, а посебно у делу прилагођавања износа дневница због пораста трошкова живота и услова рада. Прихватање захтева грађевинских радника и промене колективног уговора остали су у сенци репресије на грађевинским радницима у Ваљеву, Београду, Земуну и другим градовима Србије.

6. август 2013.

Јавни позив за „Отворени загрљај“

На првој информативној сесији одржаној у Медија центру у Београду представљен је јавни позив за подношење предлога пројеката за доделу бесповратних средстава у оквиру пројекта "Отворени загрљај", који финансира ЕУ  – „Подршка деинституционализацији и социјалној инклузији особа са интелектуалним и менталним потешкоћама“. Реч је о конкурсу за пројекте установа, локалних заједница и невладиних организација, а износ од 2,55 милиона евра намењен је унапређењу социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним потешкоћама. Биће одобравани пројекти у трајању од 10 до 18 месеци, у износу од 50.000 до 200.000 евра, уз кофинансирање од 15 одсто. Рок за пријављивање је 31. октобар 2013. године.

Уводна излагања на првој сесији одржали су проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка здравља Републике Србије, Адриано Мартинс, заменик шефа Делегације Европске уније у Републици Србији и Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

 Јавни позив за „Отворени загрљај“

Проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је да Министарство здравља подржава деинституционализацију особа са менталним сметњама. Она је истакла да су особе са менталним сметњама често дискриминисане у друштву, да их чак и породица напушта, па у психијатријским болницама остају месецима и годинама, те је стога веома важно обезбедити добру подршку оваквим особама када напусте болницу, у чему значајну улогу имају домови здравља.

Адриано Мартинс, заменик шефа Делегације Европске уније у Србији, поздравио је напоре Владе Србије када је реч о деинституционализацији особа са менталним сметњама и нагласио да пројекти морају да пруже конкретну помоћ људима са менталним и интелектуалним сметњама. Најављујући наставак подршке, Адриано Мартинс подсетио је да је од 2000. године ЕУ донирала 144 милиона евра за подршку социјалном сектору, док је 147 милиона уложено у здравство.

Државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић истакла је да је један од главних циљева Министарства да број особа са менталним сметњама у установама буде што мањи."Свесни смо да услови у појединим установама некада нису онакви какви би требало да буду", нагласила је Бранкица Јанковић и изразила наду „да ће нам искуство стечено на овом пројекту бити од велике помоћи у даљем раду“. Она је додала да су особе са менталним сметњама највише дискриминисане и да се мора радити на спречавању њихове даље институционализације.

Процена је да у свету има око пола милијарде људи са менталним сметњама, а у Србији их је између триста и четиристо хиљада.

Представљању јавног позива присуствовало је више од сто представника здравствених и социјалних установа, локалних самоуправа и невладиних организација.

Информативне сесије биће одржане од 5. до 9. августа – у Новом Саду, Суботици, Краљеву, Врању и Нишу.

5. август 2013.

Здравље прече од зараде

Влада Републике Србије и Министартво рада, запошљавања и социјалне политике апелују на послодовце чији се процес рада одвија на отвореном да избегну излагање запослених тешким физичким пословима и директном сунчевом зрачењу за време високих спољних температура, а нарочито у периоду од 11 до 16 часова, уколико то дозвољава процес рада. (Влада Србије је 2007. године донела препоруку за рад на спољним температурама изнад 36 степени целзијуса)

Како би се смањио ризик по здравље запосленог, послодавац је дужан да доследно примењује прописе из Безбедности и здравља на раду.  То подразумева честу измену радника за обављање послова на отвореном, чешће паузе уз обезбеђивање великих количина воде, обезбеђивање простора где запослени могу да се склоне од сунца, обавезно давање информација о опасностима по здравље због излагања високим температурама, упознавање са симптомима болести проузрокованих високим температурама, обезбеђивање и пружање прве помоћи уколико дође до здравствених проблема запослених ...

Ако послодавци не примењују превентивне мере при раду при високим температурама инспекција рада може да наложи предузимање одговарајућих мера, као и да поднесе захтев за покретање прекршајног поступка према несавесним послодавцима, са запрећеном казном од 800.000 - 1.000.000 динара за правно лице и 400.000 - 500.000 динара за приватног предузетника, а за одговорно лице код послодавца 40.000 - 50.000 динара.  

Напомињемо да запослени који раде на отвореном и изложени су високим температурама, а дужни су да носе средства и опрему за личну заштиту на раду, у обавези су да се тога придржавају.

Штетно дејство високе температуре на здравље запослених има следеће симптоме: дехидрација организма, брже замарање, умањење способности за рад, повећање грешака при обављању посла, што може да доведе до појаве замора, топлотних грчева, исцрпљености, несвестице, топлотног удара и др..

2. август 2013.

Таџикистан - Србија пример позитивне праксе у заштити деце

Република Србија позвана је од стране УНИЦЕФ-а за Централну и Југоисточну Европу и Централну Азију да на Четвром Централно-азијском форуму о дечијој заштити, као пример добре праксе, представи своја искуства у развоју система дечије заштите, са посебним акцентом на заштити деце са сметњама у развоју.

Четврти Централно-азијски форум о дечијој заштити одржава се од 01. до 03. августа 2013. године у Душанбеу, Таџикистан и овогодишња тема Форума је "Стварање инклузивне политике, система заштите и услуга за децу са сметњама у развоју, у складу са Конвенцијом Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом".

Република Србија, препозната као земља која је напредовала у реформи система дечије и социјалне заштите и осигурала поштовање чланова 19. и 23. Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, представиће два аспекта заштите деце са сметњама у развоју – здравствени и социјални.

О процесу здравствене заштите деце са сметњама у развоју говориће др Светлана Младеновић Јанковић, шеф Јединице за здравствено образовање у Центру за промоцију здравља Института за јавно здравље у Београду. О искуствима стеченим у процесу реформе система социјалне заштите и унапређивању услуга намењених деци са сметњама у развоју и њиховим породицама, говориће мр Божидар Дакић, директор Републичког завода за социјалну заштиту.