Председница Владе Ана Брнабић и министар Ђорђевић посетили полазнике курса у београдском Институту за технологију

Среда, 07 Фебруар 2018 |

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић обишли су полазнике курса у београдском Институту за технологију.

 

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да су хитно потребне школе и предавачи, који ће моћи да одговоре захтевима тржишта како би сви заинтересовани за преквалификацију у сектору информационих технологија (ИТ) добили обуку.

 

"Најавили сомо преквалификацију у другом циклусу обуке за 900 људи, али она је покренута само за 700 јер нема довољно школа које могу да пруже квалитетне обуке за полазнике", рекла је Брнабић и истакла да тренутно постоји потреба за преквалификацијом за ИТ сектор око 3.000 кандидата годишње.

 

"Влада није желела да улаже средства у било какве школе или било какве обуке већ у квалитетне курсеве где би људи који су одвојили време за додатно образовање, али и држава новац пореских обвезника, добили оптималну обуку", казала председница Владе и подсетила да се у другој фази преквалификације пријавило више од 12.000 људи од чега је више од 8.000 тестирано, а обука је почела за 700.

 

"Новац за преостале кандидате чека, и у сваком тренутку, кад се појаве нови капацитети у Београду, а пожељно је и у другим градовима у Србији, обуке ће одмах кренути", рекла је Брнабић и додала да је ове године у сарадњи са Националном службом за запошљавање и Министарством рада из буџета обезбеђен новац за преквалификацију у ИТ сектору 1.500 људи.
Она је подсетила да је у пилот фази преквалификацију похађало 100 људи и запослило се њих 35.

 

По њеним речима, тим који ради тај пројекат успоставио је сарадњу са привредом и ИТ сектором и тренутно је више од 50 фирми заинтересовано да прими, на плаћену или неплаћену праксу, полазнике тог курса.

 

"Новац уложен у обуку се враћа за девет до 14 месеци кроз порезе и доприносе у зависности колико брзо полазници надју посао", рекла је Брнабић и истакла да држава има директну корист од тог пројекта јер се људи који су завршили обуку запошљавају, не само у приватном сектору, већ и у државној управи и доприносе њеном квалитету.

 

Председница Владе је подсетила и да су за 20 одсто повећане квоте за упис на техничке факултете и да је ИТ обавезан предмет у школама.