Ministar Đorđević ca ambasadorima Švedske i Norveške na Sajmu J=DNAKI

Četvrtak, 25 Oktobar 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević zajedno sa ambasadorom Kraljevine Norveške Arneom Sanesom Bjornstadom i ambasadorom Kraljevine Švedske Janom Lundinom posetio je Sajam pod geslom „J=DNAKI“, gde su predstavljeni svi sektori i ustanove u sklopu Ministarstva, kao i organizacije sa kojima resorno ministarstvo kontinuirano sarađuje.

 

Ministar je istakao da je cilj ovog sajma podizanje svesti građana da su svi koji žive u Srbiji jednaki i ravnopravni i dodao da je ovo prvi, ali ne i poslednji sajam u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

„Kao što i parola sajma „Jednaki“ kaže, ovim sajmom smo želeli da pokažemo da zaista svi građani naše zemlje podjednako mogu da učestvuju u svim društvenim aktivnostima i da jednako doprinose zajednici, bez obzira da li pripadaju najstarijoj grupi građana ili su to osobe sa invaliditetom“, poručio je ministar.

 

Đorđević je rekao da mu je drago što je posećenost sajma u ovolikom broju jer to znači da je Ministarstvo uradilo pravu stvar, a posebno mu je zadovoljstvo što od ove godine u kojoj su postavljene rampe za sve osobe sa invaliditetom i oni mogu da posete sajam.

 

Ambasador Norveške Arne Bjornstad istakao je da je sajam Jednaki omogućio da svi vidimo kako osobe sa invaliditetom kroz njihove umetničke radove i nastupe doprinose društvu i dodao da je jako dobro što se ovaj sajam dešava u vreme Sajma knjiga, i što je položaj ove sale takav da posetioci moraju da prođu kroz nju. Posebno je bio oduševljen štandom „Reci NE radu na crno“.

 

Ambasador Švedske Jan Lundin rekao je da ovo odličan primer kako Srbija i Ministarstvo rade na polju unapređivanja prava osoba sa invaliditetom i ostalih ranjivih grupa,  i što Srbija kao i Švedska ima visokih ambicija u ovoj oblasti i istakao da se nada da će u budućnosti naše dve zemlje nastaviti da sarađuju i uče jedna od druge.

 

Ministar Đorđević i ambasadori Bjornstad i Lundin prilikom obilaska štandova Sajma „J=DNAKI“ upoznali su se i sa umetnicom Dejanom Bačko, devojkom koja je rođena bez gornjih ekstremiteta čijim radovima su bili oduševljeni, a upoznali su i Nikolu Radojlovića, slepog momka koji je nedavno završio Diplomatsku akademiju sa najboljim uspehom, a zaposlen je u Ministarstvu. Imali su priliku i da vide rukotvorine i kulturno - umetnički program naših najstarijih i najmlađih građana kao i raznih udruženja osoba sa invaliditetom.