Реаговање Министартва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на изјаву програмске директорке Центра за социјалну политику и професорке на Факултету за економију, финансије и администрацију, Гордане Матковић

Недеља, 02 Јул 2017 |
Министартво за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и сви запослени у систему свакодневно, савесно, компетентно и одговорно, брину о потребама и правима најосетљивијих група - деце, старих, особа са инвалидитетом...

 Министартво за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и сви запослени у систему свакодневно, савесно, компетентно и одговорно, брину о потребама и правима најосетљивијих група - деце, старих, особа са инвалидитетом, особа са сметњама у развоју, запослених и незапослених, пензионера, бораца, породиља .... Од 2012. године и Влада Србије и Министарство за рад се труде да најугроженији не осете строге мера штедње.
        Тендециозне су замерке које смо данас чули од некадашње министарке Матковић. Констатација да ништа није урађено занемарујући чињеницу да је ова Влада храбро донела Закон о раду који је показао како и на који начин одговорна власт доноси праве и одговорне законе је крајње злонамерна. Данас су успеси евидентни и јавно доступни. Од 2012. смањена је стопа незапослености са 23,9 на 14,6 одсто, издвајања за пензије из буџета пала су са 48,2 на 35,2 одсто, пензије се редовно исплаћују и имају реалну основу у свом повећању, што је разлика од времена када су пензионери стрепели како и када ће бити исплаћена пензија јер је за исплату било потребно задуживање земље, што данас више није случај. Пензије су два пута повећане - у јануару 2016. за 1,25 одсто и у јануару 2017. за 1,5 одсто а у новембру 2016. године исплаћена је свим пензионерима и једнократна помоћ у висини 5.000 динара. И поред мера штедње, ни једно социјално давање није умањено и ту политику ће Министарство рада наставити и у будуће. 
        Управо све оно што је Влада урадила показује да су области  рада, запошљавања, социјалне заштите, као и пензиони систем на сигурном путу. Министартво за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће наставити са политиком коју је зацртао Александар Вучић а то је брига о свим грађанима, са јасним циљем - јачање материјалног и социјалног положаја свих грађана и Србија као економски развијена држава.