Премијерка Брнабић и министри Ђорђевић и Лончар представили нови дигитални систем за аутоматску оверу здравствених књижица

Понедељак, 09 Октобар 2017 |

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем и министром здравља Златибором Лончаром, представила је нови дигитални систем за аутоматску оверу картица здравственог осигурања у дирекцији компаније „Ahold Delhaize“.

"Завршен је велики посао. Надала сам се да ће то бити и раније, али од 1.октобра послодавци могу да овере књижице без одласка на шалтер", рекла је Брнабић и додала да се на тај начин прави уштеда привреди од око 500.000 сати и најмање 1,5 милиона евра годишње.

Досадашњи начин оверавања здравствених књижица одузимао је много времена и био је препрека у функционисању, а с обзиром да компанија „Ahold Delhaize“ запошљава 12.000 људи, она ће најбоље осетити предности новог дигиталног система.

Паушалци и пољопривредници здравствене књижице оверавају и даље по старој процедури, али до половине наредне године, према речима премијерке и они ће моћи то да чине без одласка на шалтер.

Применом новог система послодавци више неће морати да оверавају здравствене картице одласком на шалтер, већ ће држава то да чини уместо њих, на основу података Пореске управе о уплаћеним доприносима.