Посвећеност министарства унапређењу мера заштите од насиља у породици и родно заснованог насиља

Субота, 15 Јул 2017 |
У складу са стратешким опредељењем Министарства да се и регулаторно, али и у пракси мере и активности заштите од насиља у породици и родно заснованог насиља подигну на највиши ниво, ове недеље је предузет читав низ конкретних корака, састанака и радњи.

Највише руководство Сектора за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности у Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања, састало се са представницама министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Координационог тела за родну равноправност, поводом унапређења сарадње Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Координационог тела за родну равноправност, као и решавања питања Националног СОС телефона.
 
Уз пуну подршку министра Зорана Ђорђевића, најављена је тешња сарадња Министарства за рад и Координационог тела за родну равноправност, која значи заједнички наступ, промоцију и активности у смеру доношења Закона о родној равноправности на коме се ради већ две године.
 
Тема састанка била је и решавање питање Националног СОС телефона, где је први корак већ направљен усвајањем Правилника којим су успостављени стандарди. Корак који следи биће и заједнички састанак Министарства и Координацоног тела са свим релевантним институцијама, удружењима и организацијама цивилног друштва у овој области.
 
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, био је у првој званичној посети Поверенику за заштиту равноправности, од када је преузео дужност. Повереница Бранкица Јанковић и министар Зоран Ђорђевић разговарали су о стању у остваривању равноправности у друштвеним односима.
 
С обзиром на друштвени значај забране дискриминације и унапређивања родне равноправности, министар је истакао важност формирања Сектора који ће се бавити овим питањима.