Помоћница министра Нина Митић на заседању Саветa за регионалну сарадњу

Уторак, 10 Октобар 2017 |

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Сектору за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности Нина Митић присуствовала је заседању Савета за регионалну сарадњу у Бриселу, на коме је представљен Балкански барометар (ББ) из 2017. године.

Балкански барометар представља годишње истраживање мишљења грађана и пословних заједница о стању у региону. Према Барометру из 2015. године, 15 одсто испитаника оценило је корупцију као један од главних проблема региона, док је већ годину дана касније ова бројка порасла на 27 одсто. Ове године 32 одсто анкетираних навело је корупцију као највећи проблем.

На састанку је истакнуто да је успон економских могућности у региону донео  све оптимистичније перспективе за будућност које се морају очврснути путем одлучујућих Владиних реформи. 

Присутни су изразили наду да ће резултати Барометра помоћи у постављању агенде која ће допринети бољој економској ситуацији у региону, нарочито имајући у виду имплементацију вишегодишњег Акционог плана за регионални економски простор, који је припремио Савет за регионалну сарадњу, а који су лидери региона одобрили у Трсту овог лета.

Представљање Балканског барометра 2017 је организовао Савет за регионалну сарадњу у сарадњи са Центром за европске политике, независном експертском организацијом. Трећим издањем Барометра било је обухваћено 8.000 грађана и 1.600 предузећа.