Aa

Aa

Помоћница министра Нина Митић на Имплементационом састанку људске димензије 2017

Помоћница министра Нина Митић на Имплементационом састанку људске димензије 2017

Читај ми

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања задужена за  Сектор за родну равноправност и антидискриминациону политику, Нина Митић, учествовала је на Имплементационом састанку људске димензије ОЕБС  2017, одржаном у Варшави.

Имплементациони састанак људске димензије, је највећи европски скуп посвећен теми људских права који сваке јесени, више од 15 година, у главном граду Пољске организује ОЕБС-ова Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Представници земаља чланица ОЕБС-а, као и више од 500 невладиних организација разматрали су и резултате које су државе оствариле на плану испуњавања својих обавеза по питањима људских права и сачинили препоруке за даље унапређење у појединим областима.

Панел 10, на којем је говорила помоћница министра, je као своју основну тему имаo толеранцију и антидискриминацију, укључујући и питања положаја Рома и Синта, имплементацију Акционог плана ОЕБС о побољшању ситуације у којој се налазе Роми и Синти, права припадника националних мањина и превенцију агресивног национализма, расизма и шовинизма.

„Социјална инклузија Рома и Ромкиња остаје један од приоритета Владе Републике Србије, што је препознато пре свега у оквиру Акционог плана за поглавље 23, Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња 2016-2025, Акционом плану за имплементацију стратегије 2017/18 и оперативним закључцима са Семинара о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у јуну 2015. године“, нагласила је Нина Митић.

Током излагања, помоћница министра истакла је да Република Србија развија свој имплементациони оквир у областима здравствене и социјалне заштите, становања, образовања и запошљавања.

                                                                                                      *  *  *

Имплементациони састанак људске димензије представља одличну прилику да се изврши преглед реализације преузетих обавеза и размене гледишта о бројним питањима из области људских права. Ово је истовремено значајна прилика за разматрање изазова са којима се данас суочавају све земље чланице ОЕБС-а. Осим представника држава чланица, састанку присуствују и представници других најзначајнијих међународних организација, цивилног друштва, као и академске заједнице.