Oбележавање 76. годишњице од битке на Кадињачи

Среда, 29 Новембар 2017 |

Ужице, Кадињача – Поводом обележавања 76. годишњице од битке на Кадињачи, 29. новембра 2017. године у 11 часова, у оквиру Спомен-комплекса „Кадињача“ код Ужица, одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти коју је предводио државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић.

„Народноослободилачку војску чинили су претежно млади људи, непоколебљиви у својој одлуци да се одлучно супротставе знатно бројнијем и технички опремљенијем непријатељу. Успели су да готово голоруки ослободе ове крајеве од далеко надмоћнијег непријатеља и створе прву већу ослобођену територију на тлу окупиране Европе. Створена је Ужичка Република од стране обичног народа, који се дигао на устанак бранећи сопствени кућни праг, али и достојанство и част своје државе“, рекао је у обраћању на свечаности државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, и при том додао да „наши борци, зарад остварења вишег циља нису чекали смрт већ су јој снажним јуришом кренули у сусрет и да су исказаном храброшћу ушли су у ред бесмртних хероја народноослободилачке борбе“

Станковић је приликом свог обраћања поручио да наша држава нема другог пута осим антифашистичког, да нас на том путу ништа није могло и не може поколебати, јер се борба против фашизма никад није доводила у питање.

Присутнима се обратио и градоначелник града Ужица Тихомир Петковић и заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић.

Венце су такође положили и одали почаст страдалима представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Града Ужица, представници СУБНОР-а Србије као и велики број представника Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађана.

У оквиру државне церемоније изведен је уметнички програма под називом „ А напред расте Кадињача“ по сценарију Марије Бишоф у продукцији Академије сценске уметности Србије у којем су учествовали глумци Дивна Марић, Слободан Љубичић и Димитрије Илић у пратњи Хора „Златиборске виле“ којим је дириговао проф.др Игњат Милићевић.

Oрганизатор државне церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Ужицом и Народним музејом у Ужицу.

 

 

Спомен-комплекс „Кадињача” код Ужица обновљен је током 2011. године средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


 

Меморијални комплекс на Кадињачи код Ужица сведочи о херојским новембарским данима 1941. године када су припадници Радничког батаљона којим је командовао Андрија Ђуровић, као и борци 1. батаљона Посавског одреда и Орашке чете 2. Шумадијског одреда пружили жесток отпор далеко надмоћнијем непријатељу који је у том периоду спроводио офанзиву на ослобођену територију у историји познату као Ужичка Република.

Борци Радничког батаљона храбро су страдали у борбама на Кадињачи 29. новембра 1941. године.

Непријатељске снаге су пробиле последњу одбрану слободног Ужица, али хероизам тих јунака остао је упамћен у временима која су уследила.

Сам комплекс представља сложену архитектонско-музеолошку целину који чини низ сегмената грађених у периоду између 1952. и 1979. године. У првој фази, године 1952. на Кадињачи је подигнут споменик пирамидалног облика под којим се налази костурница у којој почивају посмртни остаци припадника Радничког батаљона страдалих током битке.

Знатно проширење и обогађење комплекс је доживео 1979. године када је, по прејекту чији су аутори вајар Миодраг Живковић и архитекта Александар Ђокић, окончано његово уређење чиме је он добио данашњи изглед.

На самој Спомен-костурници исписан  је део поеме „Кадињача” песника Славка Вукосављевића:

 

„Рођена земљо јеси ли знала?

Ту је погино батаљон цео...

Црвена крв је процветала

кроз снежни покров хладан и бео.

 

Ноћу је и то завејо ветар.

Ипак на југу... војска корача...

Пао је четрнаести километар,

ал` никад неће

Кадињача.”