OБЕЛЕЖАВАЊЕ 211. ГОДИШЊИЦЕ ОД БОЈА НА МИШАРУ

Петак, 11 Август 2017 |

Мишар, Шабац – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић ће 13. августа 2017. године у 10 часова предводити државну церемонију обележавања 211. годишњице од Боја на Мишару код Шапца. Церемонија ће бити одржана код споменика Карађорђу и Мишарским јунацима у месту Мишар код Шапца. Церемонија подразумева полагање венаца и одавање највиших државних и војних почасти, обраћање државног секретара и градоначелника Шапца, као и пригодан уметнички програм.

Венце код споменика ће такође положити представници Министарства одбране и Војске Србије, као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

*

* *

Бој на Мишару, који се одиграо 13. августа 1806. године, представљао је једну од најзначајнијих победа устаника над јединицама регуларних оружаних снага Отоманског Царства. Предвођени вождом Карађорђем и истакнутим устаничким првацима шабачког и ваљевског краја, Срби су том приликом однели бриљантну победу која је учврстила положај устаника и драматично угрозила статус Турака у оквиру Београдског пашалука.

У самом центру села Мишар код Шапца 1906. године, поводом обележавања јубиларне стоте годишњице боја на Мишару, подигнут је споменик а у наредном периоду и здање музеја са поставком која приказује сам бој, догађаје који су му претходили, знамените учеснике ове велике битке, као и његове последице. Витки споменик, укупне висине 633 цм, који се завршава скулпторалном композицијом двоглавог орла, подигнут је средствима Дриносавског кола јахача ``Кнез Михаило``.

Године 2006, поводом обележавања јубиларне 200. годишњице боја на Мишару, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања по пројекту стручњака Завода за заштиту споменика културе - Ваљево омогућило је свеобухватну обнову самог споменика, здања музеја, као и сеоске школе у Мишару.