OБЕЛЕЖАВАЊЕ 102. ГОДИШЊИЦЕ ОД СТРАДАЊА СРПСКИХ ИНТЕРНИРАЦА У ЛОГОРУ У АРАДСКОЈ ТВРЂАВИ У РУМУНИЈИ

Петак, 13 Октобар 2017 |

Арад, Румунија – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводиће 16. октобра 2017. године у 14.00 часова комеморативне свечаности код спомен-обележја страдалим интернирцима у Првом светском рату које се налази у оквиру данашње Арадске тврђаве у Граду Араду у Румунији и код споменика  на градском гробљу „Помениреа“ поводом обележавања 102. годишњице од страдања српских интернираца у Араду у Румунији. 

Церемонији ће такође присуствовати делегација Министарства одбране и Војске Србије, генерални конзул Амбасаде Србије у Темишвару, кадети Војне академије из Београда, студенти Полицијске Академије из Београда, званичници Румуније као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

Истог дана предвиђено је полагање венаца на Споменик страдалим југословенским пилотима у Другом светском рату на централном градском гробљу у Темишвару. 

                                                                                                            ******

У раздобљу Првог светског рата на територији румунског града Арада, прецизније у оквирима Арадске тврђаве, постојао је Аустро-угарски логор за интернирце у коме је било заточено више хиљада лица српског порекла. Током четири ратне године, према расположивим подацима страдало је њих 4317.

Сахрањивање страдалих вршено је на две локације:

- у непосредној близини саме тврђаве, на обали реке Мориш и

- на арадском градском гробљу „Помениреа“;

Локалитет у непосредној близини тврђаве није обележен и претпоставља се да је ту покопан највећи број страдалих.

На Арадском градског гробљу „Помениреа“ 1932. подигнут је скромни камени споменик изнад костурнице у којој је сахрањен мањи број страдалих.

Залагањем Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Генералног конзулата у Темишвару, румунска страна извршила је 2006. године неопходне радове на уређењу споменика и костурнице на арадском градском гробљу „Помениреа“ те се садашње стање може сматрати у потпуности задовољавајућим. 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од тада, посредством Генералног конзулата у Темишвару, измирује трошкове редовног одржавања тог војног меморијала. 

Локалитет у близини  Арадске  тврђаве представља масовну гробницу чија обрада (одређивањем величине, ексхумација, антрополошка обрада посмртних остатака, привремено похрањивање и др.) представља дуготрајан и сложен процес коме треба приступити тек након што са румунском страном буде усаглашена одлука о подизању спомен-костурнице или спомен-обележја на том или неком другом локалитету. 

Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару је 2014. године поднео захтев за постављање спомен-обележја у оквиру Тврђаве у Араду Министарству националне одбране Румуније и спровео поступак јавне набавке. Поступак прибављања дозвола окончан је почетком октобра 2017. године.