МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ФАШИЗМА И АНТИСЕМИТИЗМА

Среда, 08 Новембар 2017 |

Поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма 9. новембра 2017. године у 19 часова у Народном позоришту у Београду биће одржан Меморијални концерт. Тим поводом присутнима ће се обратити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Обележавању Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма ће такође присуствовати  представници Народне скупштине, Владе Србије, ветерани Другог светског рата, преживели заточеници логора смрти и преживели Холокауста, носиоци Ордена народног хероја, највиших ратних одликовања и медаља за храброст, представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице, верских заједница, великог броја научних института, музеја, архива, угледне личности из области културе, науке и образовања. Програмом је предвиђен Меморијални концерт који ће извести Оркестар и Хор „Реферо“ из Београда, диригент је Милош Марковић.

Организатор Меморијалног концерта је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.  

 

 

 

Насиље које се догодило на немачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

Тај догађај – познат као Кристална ноћ – сматра се симболичним почетком Холокауста и обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.