Комеморативно окупљање у оквиру Спомен-комплекса ``Чачалица`` у Пожаревцу поводом обележавања српско-руских комеморативних свечаности

Четвртак, 12 Октобар 2017 |

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

 

Пожаревац – Државни секретар Министарства  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводиће 15. октобра 2017. године у 13.00 часова државну церемонију у оквиру Спомен-комплекса ``Чачалица`` у Пожаревцу посвећену одавању почасти борцима и цивилима страдалим у Другом светском рату.

Комеморативно окупљање почеће церемонијом полагања венаца и одавања почасти код Спомен-костурнице страдалих припадника Црвене Армије. Након тога, српски и инострани званичници одаће почаст жртвама код Спомен-костурнице родољуба страдалих у Другом светском рату.

Комеморативно окупљање биће одржано уз државне и војне почасти.

Венце ће код обе спомен-костурнице поред државног секретара положити представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник и представници Града Пожаревца, дипломатски представници Руске Федерације, Републике Белорусије,  као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачих ратова Србије.  Oрганизатор комеморативне свечаности је Одбор Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

                                                                                                       ********

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања 2011. године у потпуности је финансирало пројекат Регионалног завода за заштиту споменика културе – Смедерево који је за циљ имао свеобухватну обнову Спомен-костурнице страдалих припадника Црвене Армије, Спомен-обележја страдалим Јеврејима и Спомен-костурнице родољуба страдалих у Другом светском рату у оквиру спомен-комплекса „Чачалица“ код Пожаревца.