Aa

Aa

Комеморативно окупљање на стрaтишту у Jајинцима

Комеморативно окупљање на стрaтишту у Jајинцима

Читај ми

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводиће 7. октобра 2018. године у 11.00 часова на стрaтишту у Јајинцима код Београда државну комеморативну свечаност посвећену очувању достојанственог сећања на више десетина хиљада брутално ликвидираних на том месту страдања у Другом светском  рату.

    

Државној церемонији присуствоваће представници Народне скупштине Републике Србије, министри у Влади Србије, представници Града Београда, Општине Вождовац, дипломатски и војно-дипломатски представници више од двадесет држава, представници Националног савета Ромске националне мањине, Савеза Јеврејских општина, Удружења логораша, СУБНОР-а Србије, велики број ратних ветерана, некадашњи заточеници логора смрти у окупираној Европи током Другог светског рата, потомци страдалих, представници  бројних установа културе, науке, образовања и уметности, ученици београдске основне школе из Јајинаца као и велики број грађана Београда и читавог низа градова и места у Србији.

 

Након церемоније полагања венаца, која ће се одвијати уз највише државне и војне почасти, великом броју српских и иностраних званичника, као и окупљеним грађанима обратиће се преживели усташког логора, председник Удружења „Јасеновац“, господин Милинко Чекић и председница Владе Србије, госпођа Ана Брнабић.

         

После церемоније планиран је уметнички програм под називом  „Човек – број“ у чијем извођењу учествују глумци Нела Михајловић, Иван Јевтовић, Александар Срећковић.

 

Акредитације: Молимо представнике медија да се акредитују на адресу press@minrzs.gov.rs  најкасније до суботе, до 18 часова.

    

По свом значају, државна комеморативна свечаност на стрелишту у Јајинцима представљаће највеће окупљање такве врсте у Србији у 2018. години.

 

Радио телевизија Србије директно ће преносити државну комеморативну церемонију.

 

Државна комеморативна свечаност на стрелишту у Јајинцима није само догађај који за циљ има очување достојанственог сећања на све невино пострадале током Другог светског рата, већ и истинска прилика да се са највећег места страдања у држави пошаље јединствена порука привржености антифашизму, ненасиљу, разумевању, толеранцији и сарадњи.

 

Полазећи од тога, Влада Републике Србије упућује позив грађанима да се у достојанственом миру прикључе комемеморативном окупљању у Јајинцима.