OTVORENE ZAJEDNICE – USPEŠNE ZAJEDNICE - UNDP

Aktuelno

Projekat „Otvorene zajednice – uspešne zajednice“ UNDP-u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, Međunarodnom organizacijom za migracije i UNDP

Projekat „Otvorene zajednice – uspešne zajednice“, finansiran od strane EU, ukupne vrednosti od 4.000.000 evra sprovodi konzorcijum UN agencije koji predvodi Agencija Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) , Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Partneri na projektu su:

  • Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,
  • Ministarstvo zdravlja,
  • Ministarstvo za evropske integracije,
  • Komesarijat za izbeglice i interno raseljena lica.

Projekatima za cilj podsticanje prihvatanja i razumevanja pitanja s kojima se migranti / izbeglice suočavaju u lokalnim zajednicama. Projekat radi na izgradnji odnosa između populacije domaćina i migranata / izbeglica i poboljšanja komunalne infrastrukture i sistema zdravstvene zaštite.

 

Projekat traje u periodu od juna 2017. godine do juna 2019. godine.

 

Projekat se sastoji od 3 komponente:

  1. Podrška zdravstvenom sistemu – nabavka opreme za domove zdravlja, nabavka sanitetskih vozila, nabavka opreme za institute za javno zdravlje, laboratorijska oprema, priprema vodiča za mentalno zdravlje i pružanje psiho-socijalne podrške.
  2. Podrška lokalnim zajednicama - podrazumeva podršku lokalnim samoupravama kroz: jačanje lokalne infrastrukture, zapošljavanje dodatnih lica na lokalu u institucijama gde je podrška potrebna, kupovina opreme odnosno mehanizacija za lokalne pružaoce usluga (centri za socijalni rad, komunalna preduzeća, vrtići i sl).
  3. Socijalna kohezija – podrška institucijama na terenu, a pre svega predstavnicima Komesarijata i Centara za socijalni rad kroz kulturnu orijentaciju, a posebno u delu pripreme i realizacije direktnih aktivnosti u kojima su i izbeglice uključene.

 

Projektne aktivnosti zahvaćene migrantskom krizom su sprovodene u sledećim opštinama: u Dimitrovgradu, Preševu, Šidu, Subotici, Bosilegradu, Beogradu, Sjenici, Tutinu, Lajkovacu, Loznici, Bujanovacu, Pirotu, Kanjiži, Somboru, Kikindi, Beloj Crkvki, Obrenovacu i Vranju.