SRPSKO – NEMAČKA SARADNjA U OBLASTI SOCIJALNE INFRASTRUKTURE

Petak, 15 Decembar 2017 |

Vlada Republike Srbije i Vlada Savezne Republike Nemačke uspostavile su Program jačanja infrastrukturnih kapaciteta gradova i opština u kontekstu migrantske krize.

    U ime Vlade Srbije, program sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ispred Vlade Nemačke za realizaciju Programa nadležno je Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko Nemačke razvojne banke (KFW).

    Nakon što je Vlada Republike Srbije usvojila tekst Aneksa Ugovora o finansiranju između Republike Srbije i Nemačke razvojne banke u vezi sa programom ''Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom'' i ovlastila ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića, da u ime Vlade potpiše Aneks ugovora, ispunjeni su svi uslovi da se uspostavi saradnja sa implementacionim partnerom, konzorcijumom koji predvodi kompanija AMBERO Consulting, čime je otpočeta realizacija prve faze Programa, dok se početak implementacije druge faze Programa očekuje tokom proleća 2018. godine.

Program obuhvata 27 pojedinačnih projekata u 14 gradova i opština u Srbiji. Planirane investicije se odnose na infrastrukturne radove u zdravstvenim, obrazovnim, vaspitnim, socijalnim i drugim ustanovama na teritoriji Republike Srbije. Ukupna vrednost prve faze Programa iznosi 5.431.634,97 evra, dok je vrednost druge faze oko 6 miliona evra.