Premijerka Brnabić i ministri Đorđević i Lončar predstavili novi digitalni sistem za automatsku overu zdravstvenih knjižica

Ponedeljak, 09 Oktobar 2017 |

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, predstavila je novi digitalni sistem za automatsku overu kartica zdravstvenog osiguranja u direkciji kompanije „Ahold Delhaize“.

"Završen je veliki posao. Nadala sam se da će to biti i ranije, ali od 1.oktobra poslodavci mogu da overe knjižice bez odlaska na šalter", rekla je Brnabić i dodala da se na taj način pravi ušteda privredi od oko 500.000 sati i najmanje 1,5 miliona evra godišnje.

Dosadašnji način overavanja zdravstvenih knjižica oduzimao je mnogo vremena i bio je prepreka u funkcionisanju, a s obzirom da kompanija „Ahold Delhaize“ zapošljava 12.000 ljudi, ona će najbolje osetiti prednosti novog digitalnog sistema.

Paušalci i poljoprivrednici zdravstvene knjižice overavaju i dalje po staroj proceduri, ali do polovine naredne godine, prema rečima premijerke i oni će moći to da čine bez odlaska na šalter.

Primenom novog sistema poslodavci više neće morati da overavaju zdravstvene kartice odlaskom na šalter, već će država to da čini umesto njih, na osnovu podataka Poreske uprave o uplaćenim doprinosima.