Obeležena godišnjica stradanja civila i vojnika u Logoru Veliki Međer i vojničkom groblju Petržalka u Slovačkoj

Ponedeljak, 29 Oktobar 2018 |

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić predvodio je ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja godišnjice stradanja civila i vojnika u Logoru Veliki Međer i na vojnickom groblju Petržalka u Slovačkoj Republici.

 

26. oktobra 2018. godine održana je ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti  na vojnom groblju u mestu Petržalka gde je sahranjeno 51 lice sa područja bivše Jugoslavije stradalo u periodu između 1916. i 1918. godine.

 

27. oktobra 2018. godine održana je ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti stradalim civilima i vojnicima u Logoru Veliki Međer.

 

Pored državnog sekretara vence su na oba mesta položili i odali počast i predstavnici Grada Bratislave i Opštine Petržalka u Slovačkoj Republici. Ceremonijama su prisustvovali i studenti Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda.

 

Po obimu stradanja naših sunarodnika ističe se logor Velik Međer (Nađmeđer) na čijem mestu se danas nalazi srpsko groblje gde je sahranjeno 5135 srpskih vojnika i 312 crnogorskih vojnika. Kroz logor Veliki Međer prošla je 21 hiljada logoraša. Formiran je prvi od svih logora u avgustu 1914. godine a prestao da postoji u oktobru 1918. godine. Vojnici su umirali zbog loših uslova u logoru i od zaraznih bolesti.  Groblje je u dobrom tehničkom stanju i redovno ga održava Udruženje Srba u Slovačkoj i lokalna zajednica.


 

Na vojnom groblju u Petržalki sahranjeno 51 lice sa područja bivše Jugoslavije stradalo u periodu između 1916. i 1918. godine.

 

Od 2017. godine u skladu sa odredbama Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije godišnjica stradanja civila i vojnika u Velikom Međeru je sastavni deo Državnog programa.