Obeležena 150. godišnjica od smrti kneza Mihaila Obrenovića

Sreda, 13 Jun 2018 |

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodio je državnu ceremoniju povodom obeležavanja 150. godišnjice od smrti kneza Mihaila Obrenovića u Sabornoj crkvi u Beogradu kod sarkofaga kneza Mihaila.

 

Pre početka državne ceremonije održan je verski obred. Organizator komemorativne svečanosti je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

Pored državnog sekretara vence je položila delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 


Knez Mihailo Obrenović (vladao Srbijom od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine) bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara.

Vladavine kneza Mihaila obeležilo je dalje jačanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, kao i uspostavljanje čitavog niza značajnih institucija kulture, prosvete i nauke. Bio je veliki zagovornik stvaranja saveza hrišćanskih država Balkana a u cilju njihovog konačnog i potpunog oslobođenja od otomanske vlasti. Tragično je nastradao u atentatu u Topčideru 10. juna (29.maja) 1868. godine.