OBELEŽENA 103. GODIŠNjICA OD KOLUBARSKE BITKE

Petak, 15 Decembar 2017 |

Lazarevac  – Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodio je 15. decembra 2017. godine  državnu ceremoniju povodom obeležavanja 103. godine od Kolubarske bitke u Spomen-hramu sa kosturnicom svetog Dimitrija u Lazarevcu u čijoj kripti počiva preko 40.000 srpskih i austrougarskih vojnika.

 

Istog dana, u nastavku programa odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca održana je ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti vojnicima stradalim u Kolubarskoj bici.

 

Organizator državne svečanosti je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Lazarevac.

 

Pored državnog sekretara vence su  položili i odali počast  predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik opštine Lazarevac, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke u Republici Srbiji, brojnih opština, nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i drugi.

 

Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti prisutnima su se obratili predsednik Opštine Lazarevac, Bojan Sinđelić i državni sekretar Negovan Stanković nakon čega je održan  prigodan umetnički program. 

 

    Kolubarska bitka nije samo najveća saveznička pobeda ostvarena tokom 1914. godine, već je i udžbenički primer veštog strategijskog delovanja malobrojnije i slabije opremljene oružane sile koja je iz defanzive uspela da tok borbi preusmeri u brzu i iznenadnu ofanzivnu akciju. Taktika, primenjena od strane generala Živojina Mišića, nakon pobede na Kolubari odlikovanog činom vojvode, predstavlja jedinstveni primer vojno-strategijskog preokreta koji je bezmalo poraženoj vojsci doneo najznačajniju pobedu u čitavom Prvom svetskom ratu.