Obeležena 101. godišnjica od Topličkog ustanka

Ponedeljak, 26 Februar 2018 |

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Negovan Stanković predvodio je državnu ceremoniju povodom obeležavanja 101. godišnjice od izbijanja Topličkog ustanka.

 

Ceremonija polaganja venaca održana je kod spomenika Topličanima palim u ratovima 1912–1918 i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine. Prisutnim građanima pored državnog sekretara Negovana Stanković obratio se i predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

 

Pored državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vence su položili i odali počast predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Topličkog upravnog okruga, predsednik opštine Prokuplje, kao i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

 

                                                              

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu, a proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Ustanak je predstavljao prirodni produžetak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je skoro sve do njenog povratka u otadžbinu.  Bio je to jedini i pravi ustanak u pozadini frontova iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu.