Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Petak, 15 Decembar 2017 |

Pančevo, Jabuka  – Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodiće državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu koja će biti održana 16. decembra 2017. godine u 11 časova u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleksa „Stratište“ u Jabuci kod Pančeva.

Državna ceremonija podrazumeva polaganje venaca i odavanje počasti, obraćanje gradonačelnika Pančeva, Saše Pavlova, zamenice predsednika Nacionalnog Romskog saveta Srbije, Jelene Jovanović i državnog sekretara Negovana Stankovića. Posle ceremonije polaganja venaca i  obraćanja će biti održan i kulturno-umetnički program.

Vence će takođe položiti predstavnici Romske nacionalne manjine, Diplomatskog kora u Republici Srbiji, udruženja i građani.

       

 

Povod za održavanje komemorativnih okupljanja 16. decembra jeste sećanje na 16. decembar 1942. godine kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Na osnovu naredbe od 29. januara 1943. godine, određeno je da Romi budu deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau. Deportacija Roma trajala je u periodu između februara 1943. i jula 1944. godine. Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic-Birkenau do 2. avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome - Zigeunerlager.

Zatočeni Romi poticali su teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Češko-Slovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Tokom navedenog perioda, u Zigeunerlager zatočeno je više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano.

Brojna su stratišta civila, Srba, Roma i Jevreja, širom naše države. Staro sajmište, Banjica, Jajinci, Jabuka kod Pančeva, logor „Crveni krst“ u Nišu, stratište na Arapovom brdu u Leskovcu samo su neka od njih.

Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jedan od najtragičnijih segmenata tog oružanog sukoba.