OBELEŽAVANjE 77. GODIŠNjICE OD STRADANjA CIVILA U DRAGINCU KOD LOZNICE

Petak, 12 Oktobar 2018 |

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić predvodiće državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti 14. oktobra 2018. godine u 11 časova u mestu Draginac kod Loznice posvećenu očuvanju dostojanstvenog sećanja na 2.950 civila brutalno likvidiranih 14. oktobra 1941. godine.

 

Pored državnog sekretara, kod spomen kosturnice u Dragincu vence će položiti uz državne i vojne počasti i gradonačelnik Grada Loznice, predstavnici Osnovne Škole „14. oktobar“ u Dragincu, i udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

Posle ceremonije polaganja venaca planirana su protokolarna obraćanja gradonačelnika Loznice, gospodina Vidoja Petrovića i državnog sekretara Nenada Nerića. Organizator državne ceremonije je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

 

    Spomen-kosturnica u selu Draginac kod Loznice svedoči o prvom masovnom zločinu počinjenom nad civilima u razdoblju Drugog svetskog rata na teritoriji tada okupirane Srbije, kada je tokom jednog dana (14. oktobra 1941. godine), izvršena odmazda streljanjem 2.950 civila.

U jesen 1941. godine jedinice Vermahta krenule su u ofanzivu sa ciljem da povrate izgubljene teritorije u zapadnoj Srbiji. Jedna kaznena ekspedicija uputila se ka Krupnju, ali je na mostu preko Jadra kod mesta zvanog Gajića Stena u blizini Draginca zaustavljena i razbijena od strane partizanskih odreda 14. oktobra 1941. godine.

Nemačke okupacione snage su kao odmazdu za ovaj poraz iz Draginca i okoline sakupile i potom na nekoliko mesta u Dragincu streljale ukupno 2.950 lica. Najmlađa žrtva bila je stara svega tri dana. Nakon toga su ih sve zatrpali u zajedničke grobnice.

Grobnice su posle rata uređene i obeležene, a 1961. godine svi posmrtni ostaci preneti su u zajedničku spomen-kosturnicu izvan sela. Spomen-kosturnica je obeležena granitnim spomenikom visine sedam metara, autora Ostoje Gordanića Balkanskog. Na memorijalu su ispisani spomen-tekstovi. Na mestu ranijih grobnica ostale su uređene humke na kojima se nalaze ploče sa stihovima Đorđa Radišića.

    Spomen-kosturnica u Dragincu kod Loznice u potpunosti je obnovljena sredstvima resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračkih i socijalnih pitanja 2011. godine.

    Zločin u Dragincu, koji je prethodio sličnim tragičnim događajima u Kraljevu i Kragujevcu tokom oktobra iste godine, u prethodnim decenijama postepeno je zaboravljan tako da sedamdeset godina kasnije, u naše vreme, mali broj građana Srbije ima saznanja o zločinu koji je počinjen.