OBELEŽAVANjE 19. GODIŠNjICE OD ZAVRŠETKA BITKE NA KOŠARAMA

Sreda, 13 Jun 2018 |

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodiće državnu ceremoniju 14. juna 2018. godine u 10 časova kod spomenika Tiboru Cerni koji se nalazi u Debeljači (centralni park) u Opštini Kovačica. Tom prilikom državni sekretar položiće venac i odati počast svim učesnicima Bitke na Košarama i obratiti se prisutnima.

 

Vence će takođe položiti i odati počast delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodica Cerna, predsednik Opštine Kovačica i Mesne zajednice Debeljača kao i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Kovačica.

 

Bitka na Košarama bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i šiptarskih terorista iz takozvane oslobodilačke Vojske Kosova. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Rasa Košares na granici Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999. godine tokom NATO agresije na Srbiju. Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu. Posle teških borbi VJ uspela je da porazi napadača i spreči njihov ulazak na KiM. Pripadnici OVK uspeli su da zauzmu karaulu Košare zbog artiljerijske podrške Vojske Albanije, podrške NATO avijacije i malog broja vojnika VJ na tome području koji su morali da se povuku, ali su poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu uprkos podršci koju su imali. Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košara. Od 2017. godine obeležavanje godišnjice Bitke na Košarama je sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.