OBELEŽAVANjE 102. GODIŠNjICE OD STRADANjA SRPSKIH INTERNIRACA U LOGORU U ARADSKOJ TVRĐAVI U RUMUNIJI

Petak, 13 Oktobar 2017 |

Arad, Rumunija – Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodiće 16. oktobra 2017. godine u 14.00 časova komemorativne svečanosti kod spomen-obeležja stradalim internircima u Prvom svetskom ratu koje se nalazi u okviru današnje Aradske tvrđave u Gradu Aradu u Rumuniji i kod spomenika  na gradskom groblju „Pomenirea“ povodom obeležavanja 102. godišnjice od stradanja srpskih interniraca u Aradu u Rumuniji. 

Ceremoniji će takođe prisustvovati delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, generalni konzul Ambasade Srbije u Temišvaru, kadeti Vojne akademije iz Beograda, studenti Policijske Akademije iz Beograda, zvaničnici Rumunije kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. 

Istog dana predviđeno je polaganje venaca na Spomenik stradalim jugoslovenskim pilotima u Drugom svetskom ratu na centralnom gradskom groblju u Temišvaru. 

                                                                                                            ******

U razdoblju Prvog svetskog rata na teritoriji rumunskog grada Arada, preciznije u okvirima Aradske tvrđave, postojao je Austro-ugarski logor za internirce u kome je bilo zatočeno više hiljada lica srpskog porekla. Tokom četiri ratne godine, prema raspoloživim podacima stradalo je njih 4317.

Sahranjivanje stradalih vršeno je na dve lokacije:

- u neposrednoj blizini same tvrđave, na obali reke Moriš i

- na aradskom gradskom groblju „Pomenirea“;

Lokalitet u neposrednoj blizini tvrđave nije obeležen i pretpostavlja se da je tu pokopan najveći broj stradalih.

Na Aradskom gradskog groblju „Pomenirea“ 1932. podignut je skromni kameni spomenik iznad kosturnice u kojoj je sahranjen manji broj stradalih.

Zalaganjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Generalnog konzulata u Temišvaru, rumunska strana izvršila je 2006. godine neophodne radove na uređenju spomenika i kosturnice na aradskom gradskom groblju „Pomenirea“ te se sadašnje stanje može smatrati u potpunosti zadovoljavajućim. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od tada, posredstvom Generalnog konzulata u Temišvaru, izmiruje troškove redovnog održavanja tog vojnog memorijala. 

Lokalitet u blizini  Aradske  tvrđave predstavlja masovnu grobnicu čija obrada (određivanjem veličine, ekshumacija, antropološka obrada posmrtnih ostataka, privremeno pohranjivanje i dr.) predstavlja dugotrajan i složen proces kome treba pristupiti tek nakon što sa rumunskom stranom bude usaglašena odluka o podizanju spomen-kosturnice ili spomen-obeležja na tom ili nekom drugom lokalitetu. 

Generalni konzulat Republike Srbije u Temišvaru je 2014. godine podneo zahtev za postavljanje spomen-obeležja u okviru Tvrđave u Aradu Ministarstvu nacionalne odbrane Rumunije i sproveo postupak javne nabavke. Postupak pribavljanja dozvola okončan je početkom oktobra 2017. godine.