Obeležavanje 100. godišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu na srpskom vojničkom groblju u Bitolju u Republici Makedoniji

Petak, 09 Novembar 2018 |

Povodom obeležavanja 100. godišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2018. godine u 10 časova na srpskom vojničkom groblju u gradu Bitolju u Republici Makedoniji biće održana ceremonija polaganja venaca koju će predvoditi v.d. pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Milošević.

 

Ceremoniji će takođe prisustvovati studenti Kriminalističko Policijske Akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Vlade Republike Makedonije i Udruženja srpskih zajednica u Republici Makedoniji. Ceremonija podrazumeva polaganje venaca i odavanje počasti i obraćanje v.d. pomoćnika ministra Zorana Miloševića.

Istog dana planirane su ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti na srpskim vojničkim grobljima  u mestima Dobroveni, Živojno, Skočivir i Bač u podnožju planine Kajmakčalan.

                                              

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra u 11.00 časova u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine u 11.00 časova kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

 

    Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junačkih postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine (1914-1918.)