Ministar Đorđević položiće venac na grob vožda Karađorđa povodom Dana državnosti Srbije

Sreda, 14 Februar 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položiće venac Vlade Republike Srbije i odati počast voždu Karađorđu 15. februara 2018. godine u 13 časova u crkvi Svetog Đorđa na grobu vožda Karađorđa na Oplencu, povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja.

 

Vence će pored ministra položiti i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Opštine Topola, udruženja za negovanje tradicija oslbodilačkih ratova Srbije i građani.

 

                                 

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti. Na zboru starešina u Orašcu, 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Đorđe Petrović.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka. Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

            Sretenje - Dan državnosti Srbije obeležava se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka (15. februar 1804. godine) i čin proglašenja (Sretenjskog) Ustava Knjaževine Srbije (15. februar 1835. godine), a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji („Službeni glasnik RS” br. 43/01, 1/07 i 92/11) obeležava se neradno dva dana 15. i 16. februara).