Aa

Aa

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Читај ми

Поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма 8. новембра 2018. године, у 19 часова, у Народном позоришту у Београду, биће одржан Меморијални концерт. Тим поводом присутнима ће се обратити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

Организатор Меморијалног концерта је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.  

 

Обележавању Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма ће такође присуствовати представници Народне скупштине, Владе Србије, ветерани Другог светског рата, преживели заточеници логора смрти и преживели Холокауста, носиоци Ордена народног хероја, највиших ратних одликовања и медаља за храброст, представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице, верских заједница, великог броја научних института, музеја, архива, угледне личности из области културе, науке и образовања.

 

Програмом је предвиђен Меморијални концерт који ће извести „Српски камерни хор и оркестар“ из Београда.

 

Молимо представнике медија да потврде своје присуство на мејл адресу press@minrzs.gov.rs  до четвртка 08. новембра 2018. године до 15:30 часова.

 

 

Насиље које се догодило на немачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

Тај догађај – познат као Кристална ноћ – сматра се симболичним почетком Холокауста и обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.