Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Sreda, 07 Novembar 2018 |

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma 8. novembra 2018. godine, u 19 časova, u Narodnom pozorištu u Beogradu, biće održan Memorijalni koncert. Tim povodom prisutnima će se obratiti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

 

Organizator Memorijalnog koncerta je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.  

 

Obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma će takođe prisustvovati predstavnici Narodne skupštine, Vlade Srbije, veterani Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli Holokausta, nosioci Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost, predstavnici diplomatskog kora, jevrejske i romske zajednice, verskih zajednica, velikog broja naučnih instituta, muzeja, arhiva, ugledne ličnosti iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

 

Programom je predviđen Memorijalni koncert koji će izvesti „Srpski kamerni hor i orkestar“ iz Beograda.

 

Molimo predstavnike medija da potvrde svoje prisustvo na mejl adresu press@minrzs.gov.rs  do četvrtka 08. novembra 2018. godine do 15:30 časova.

 

 

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj događaj – poznat kao Kristalna noć – smatra se simboličnim početkom Holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.